OMV Petrom, singurul producător de petrol din România, a anunțat că a descoperit noi zăcăminte de țiței. Acestea se află în zona Craiova, respectiv Târgoviște. O sondă a început producția experimentală iar pentru cealaltă debutul este programat în acest an.
Petrom, singurul producător de petrol și gaze din România a raportat două descoperiri de țiței în urma forajelor care au fost făcute anul trecut.
Dintr-un raport al companiei petroliere referitor la rezultatele activității de explorare de anul trecut potrivit căruia OMV Petrom a forat trei sonde de explorare onshore în România, au rezultat două descoperiri de țiței.
O sondă a început producția experimentală iar pentru cealaltă debutul este programat în acest an.
Iată exact ce scrie în raportul companiei petroliere, publicat recent, referitor la rezultatele activității de explorare anul trecut, potrivit Economica.net:
S-a găsit țiței în formațiunea Meoțian
„OMV Petrom a forat trei sonde de explorare onshore în România din care au rezultat două descoperiri de țiței.
În martie 2022, OMV Petrom a finalizat achiziția datelor seismice 3D Spineni în blocul de explorare X Craiova. Prelucrarea datelor seismice 3D a fost finalizată și a început interpretarea acestora. Portofoliul de prospecte a fost actualizat.
În iunie 2022, sonda de explorare 1 Verguleasa (X Craiova) a descoperit țiței în formațiunea Meoțian. Această descoperire deblochează oportunități semnificative de dezvoltare, inclusiv forarea de sonde de evaluare și dezvoltare în următorii ani. Producția experimentală a început și un plan inițial de dezvoltare a zăcămantului este în curs de elaborare.
În octombrie 2022, a fost finalizată sonda de explorare 3000 Stan Poetaș (blocul VIII Urziceni) operată de Hunt Oil. Ținta principală din Jurasic a fost găsită uscată, prin urmare sonda a fost abandonată.
In noiembrie 2022, prin sonda de explorare 1 Ocnița Nord (blocul VI Târgoviște) s-a descoperit țiței în trei formațiuni diferite (Helvețian, Meoțian și Oligocen). Sonda va fi testată în 2023”.
Urmează începerea extracției
În cazul în care, după teste și rezultatele producției experimentale, se va constata că resursa de petrol este viabilă comercial și va începe extracția, Petrom, singura companie care extrage țiței în cantități semnificative din România, are o șansă să mai reducă din declinul natural al producției și să își crească rezervele de hirocarburi.
Anul trecut, producția de țiței și condensat a companiei a fost de 20,9 milioane de barili, în scădere cu 9% față de anul precedent, iar cea de gaze de 3,45 miliarde de metri cubi, în scădere cu 7%.
Potrivit datelor Petrom, la finalul anului 2022, rezervele totale dovedite de țiței și gaze naturale din portofoliul companiei au scăzut la 380 milioane barili echivalent petrol (bep), în scădere de la nivelul de 419 milioane bep de la finalul lui 2021. Media pe ultimii trei ani a ratei de înlocuire a rezervelor a scăzut la 31% în 2022, de la 40% în 2021.