România stă pe o mină de aur! Ne-am apucat deja să o vindem olandezilor

România stă pe o mină de aur și deja ne-am apuct să o vindem străinilor. Uriaşul proiect de un miliard de euro prin care țara noastră “îşi vinde vântul” Olandei a fost scos de la naftalină.

Un studiu publicat recent pe site-ul Directoratului pentru Energie al CE readuce în actualitate unul dintre proiectele transfrontaliere europene în domeniul energiei regenerabile şi anume investiţia de un miliard de euro în două parcuri eoliene gigantice din România, care ar urma să producă electricitate transferată statistic Olandei, pe baza unei scheme de sprijin a Guvernului de la Haga, scrie e-nergia.ro.

Proiectul se referă la posibilitatea ca Guvernul olandez să subvenţioneze investitorii în energie regenerabilă care se califică la schema de sprijin din Olanda (subvenţia se acordă prin sistemul feed-in tarrif) pentru capacităţi instalate în România.

Această capacitate adiţională “se numără” însă la Olanda, nu la România, în condţiile în care ţara nu şi-a îndeplinit ţinta de regenerabile pentru anul 2020, iar România a depăşit-o.

Ideea este ca Olanda să-şi atingă astfel ţinta cu costuri cât mai mici (investitorii trebuie să dovedească faptul că este mai ieftin să pui regenerabile aici decât în Olanda, pentru a primi bonusul de la Guvernul olandez), iar ulterior, statistic, energia prdusă în România şi injectată în reţea este transferată Olandei, indiferent unde se consumă.

Ce câștigă România

O creştere a puterii instalare în regenerabil, fără vreo schemă de sprijin dacă se face proiectul, plus noi locuri de muncă şi cam atât, pentru că proiectul nu este vreo mare inovaţie tehnologică.