„Evoluțiile recente din România au dat multe motive oamenilor să sărbătorească. Săptămâna trecută, la alegerile europarlamentare, românii au mers în număr mare la vot, ceea ce a demonstrat o respingere răsunătoare a partidului aflat la putere și acuzat de corupție, Partidul Social Democrat.
De asemenea, românii au arătat un sprijin puternic pentru referendumul organizat de președintele Klaus Iohannis, care a avut drept scop oprirea Guvernului de la a da ordonanțe de urgență care să desființeze Legile anticorupției, astfel încât oficialii de rang înalt să scape de închisoare.
Aceste victorii au fost urmate, o zi mai târziu, de o decizie a instanței supreme prin care liderul PSD Liviu Dragnea, considerat și cel mai puternic om din România, a fost condamnat definitiv la închisoare.
Totuși, acesta este doar începutul, pentru că rămân multe provocări pentru poporul român, multe dintre ele fiind agravate de corupție, comentează Bart Scheffers.
Pentru a va oferi un exemplu al corupției din România, spune el, este suficient să va uitați la femeile care încearcă să beneficieze de îngrijiri medicale. Dacă vreți să nașteți în România, va trebui, probabil, să plătiți pentru îngrijirea primită în maternitate. Și nu e vorba doar de o simplă mită. S-ar putea să existe concurență. Astfel, dacă mită dumneavoastră nu este suficient de mare, altcineva, care va plăti mai mult, va beneficia de îngrijirile medicale pe care le doreați.
Dacă veți măsură costurile, veți observă că uneori e mai rentabil să alegeți sistemul privat de sănătate. Și țînând cont de faptul că mulți români nu dispun de acești bani – România are una dintre cele mai ridicate rate de sărăcie din Europa – aceștia apelează la credit.
Dacă alegeți să nașteți în sistemul de sănătate publică și nu plătiți mită, riscați și sănătatea nou-născutului, avertizează Bart Scheffers. Costurile șocante la care se ridică mită în urmă cu 10 ani există și azi.
Euronews face trimitere aici la povestea unei tinere mămici din România, relatată de New York Times, în urmă cu 10 ani. Alina Lungu spunea atunci că, în ciuda numeroaselor șpăgi date medicului ginecolog în timpul sarcinii, în momentul în care a trebuit să nască ea a fost lăsată singură, timp de o ora, în camera ei. Apoi, un medic a venit și a constatat că bebelușul avea cordonul ombilical înfășurat în jurul gâtului și era aproape sufocat. Copilul s-a născut orb și surd.
„Medicii din România sunt atât de obișnuiți să primească mită, încât acum trebuie plătiți și mai mult pentru a primi puțînă atenție din partea lor”, a spus ea.
Astfel, spune editorialistul Euronews, nici în momentul de față, dacă nu aveți bani suficienți, nu vi se va oferi întregul pachet de servicii medicale. Și nu este normal că o femeie din mediul rural să suporte durerile nașterii pentru că nu are bani să plătească anestezia, deși o dorește.
Deși corupția în domeniul asistenței medicale are un impact asupra tuturor, țînând cont de natură nevoilor de îngrijire a femeilor, acestea sunt mult mai afectate și sunt cele mai exploatate.
Sănătatea unui nou născut nu trebuie să depindă de mită pe care mama e obligată să o plătească
Și toate acestea se întâmplă sub ochii Uniunii Europene. Ce trebuie făcut?
Așa cum de multe ori politicienii simt că pot acționa cu impunitate, societatea civilă trebuie să aplice presiunea, consideră Bart Scheffers. În România, organizațiile mici iau atitudine. Luați exemplul Funky Citizens. Fondatoarea ei, Elena Calistru, e curajoasă și tânăra. Obiectivul ei este să asigure femeilor accesul la informațiile de care au nevoie pentru a-și proteja drepturile.
În unele cazuri, femeile nu știu la ce servicii au dreptul, nu știu ce să ceară. „Dacă nu știți cum să obțineți o informație, puteți fi manipulat cu usurina”, spune Elena Calistru.
Accesul la informațîi este esențial, astfel că pe Funky Citizens a fost creat un forum unde cetățenii pot spune cât dau mită în spitale.
Iar Funky Citizens este doar una dintre numeroasele asociațîi care doresc să facă schimbări în România. Evoluțiile de săptămâna trecută vor da curaj ONG-urilor din întreagă țară.
Și Uniunea Europeană se concentrează asupra corupției la nivel înalt din România. Au fost multe dezbateri și discuțîi în legătură cu susținerea fostei șefe DNA, Laura Codruța Kovesi, pentru a deveni procuror șef european.
Totodată, în luna mai, Comisia Europeană a amenințat cu o acțiune legală împotriva României, dacă Guvernul nu ia măsuri pentru a proteja statul de drept.
Într-o scrisoare adresată oficialilor români, prim-vicepreședintele CE, Frans Timmermans, a dat numeroase exemple prin care statul de drept este amenințat. Avertizările CE sunt importante, pentru că pun România în același „club dubios” cu Polonia și Ungaria.
Deși atenția asupra acestor aspecte este vitală, alegerea lui Kovesi că procuror șef european nu va schimbă viață femeilor din România, care sunt afectate de corupție, prea curând. Ele vor să știe că primesc asistență medicală de care au dreptul și că micuțîi pe care ii vor aduce pe lume se nasc sănătoși.
Președinția română a Consiliului UE se încheie la finalul lunii iunie. Pe măsură ce lumina reflectoarelor se va îndepărta de România, tuturor celor care împărtășesc dorința acestor femei de a le oferi o viață sănătoasă le va reveni sarcina de a combate corupția.
Sănătatea unui nou născut nu ar trebui să fie determinată de mită pe care mama lui e obligată să o plătească”, a scris Bart Scheffers într-un amplu editorial Euronews.