România suferă de declin demografic. Președintele Institutului Național de Statistică (INS), Tudorel Andrei, a declarat vineri că declinul demografic din țara noastră duce la dezechilibre între cele trei categorii de vârstă.
România suferă de declin demografic. INS anunță dezechilibre între categoriile de vârstă
În cursul zilei de vineri, 30 septembrie, a avut loc conferința națională numită „Bune practici pentru o bătrânețe frumoasă”, în cadrul căreia președintele Institutului Național de Statistică (INS), Tudorel Andrei, a precizat că în România există declin demografic.
„Nu numai că avem un declin demografic, dar, în viziunea mea, problema nu este reducerea populaţiei, ci crearea unor dezechilibre mari între cele trei grupe mari de persoane – până la 14 ani, între 15 şi 64 de ani şi peste 65 de ani, dacă avem în vedere strict ceea ce înseamnă spaţiul economic”, a afirmat Tudorel Andrei.
Președintele INS a mai spus că există discrepanțe foarte mari între județe, în special în ultimii zece ani.
„Dacă avem în vedere populaţia după domiciliu suntem aproape 22 de milioane. (…) Din punct de vedere al rezidenţei, cei care sunt în ţară şi cei care sunt plecaţi în străinătate, dar mai puţin de un an, suntem 19 milioane”, a explicat preşedintele INS.
S-au înregistrat 170.000 de nașteri în 2022
Președintele Institutului Național de Statistică (INS) a mai spus că în acest an s-au născut aproape 170.000 de copii, însă acestea sunt cu mult mai puține decât în perioada de dinainte de 1989.
De asemenea, el a mai spus că declinul demografic a avut loc atât pe fondul migrației, cât și pe fondul numărul mic de nașteri raportat la cel al deceselor.
Vârsta medie a populației a crescut
Tudorel Andrei a mai spus că vârsta medie a populației a crescut în România, ea fiind acum de peste 42 de ani.
„Dacă la începutul anilor ’90 vârsta medie era în jur de 34 de ani, s-a ajuns acum ca vârsta medie a populaţiei să fie de peste 42 de ani”, a informat el.
Amintim că acest eveniment a fost organizat de către Fundaţia Regală Margareta a României, ajungând la cea de-a VI-a ediţie a acestei conferințe.
România a pierdut peste 1 milion de locuitori în ultimii 30 de ani
În ultimele trei decenii, populaţia România a scăzut cu 1,16 milioane de persoane.
Mai exact, potrivit datelor făcute publice la finalul lunii aprilie de către INS (Institutul Național de Statistică), populaţia României după domiciliu era de 21,9 milioane de locuitori la data de 1 ianuarie 2022.
Scăderea cu 1,16 milioane de persoane reprezintă aproximativ populaţia Constanţei, Iaşiului, Clujului şi Timişoarei, luate la un loc.
Reamintim că populaţia după domiciliu reprezintă numărul total al persoanelor care au domiciliul în România, indiferent de unde se găsesc în momentul numărătorii. Această cifră îi include aşadar şi pe cei plecați în afara țării temporar sau definitiv, dar care au domiciliul în România.