România suferă din cauza secetei. Suprafață totală afectată a crescut. Dunărea, la jumătate din debit

seceta

SURSA FOTO: Unsplash

Zonele cele mai afectate de seceta care a lovit anul acesta România sunt Dobrogea, Muntenia, local în sudul și estul Moldovei! Specialiștii ANM au anunțat că conținutul de umiditate din sol a prezentat valori scăzute și deosebit de scăzute.

Suprafața afectată de secetă în România a depășit un milion de hectare de teren agricol! Zonele cele mai afectate de secetă sunt Dobrogea, Muntenia, local în sudul și estul Moldovei.

Conținutul de umiditate din sol a prezentat valori scăzute și deosebit de scăzute

Conform datelor oferite de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) prezentat marți, 1 noiembrie, aprovizionarea cu apă a solului în stratul 0-20 cm, în cultura grâului de toamnă prezintă valori satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în Maramureș, Crișana, Banat, Oltenia și Transilvania, pe suprafețe agricole extinse din Moldova, local în vestul, sudul și estul Munteniei, izolat estul Dobrogei.

În plus, conținutul de umiditate din sol a prezentat valori scăzute și deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată, puternică și extremă, în cea mai mare parte a Dobrogei, Munteniei, local în sudul și estul Moldovei, a transmis laboratorul Agrometeorologie – Administrația Națională de Meteorologie.

Debitul la intrarea în ţară va fi staționar în primele două zile ale intervalului

Debitul la intrarea în ţară (n. red. secţiunea Baziaş) va fi staționar în primele două zile ale intervalului. Ulterior, acesta se va afla în scădere până la valoarea de 2300 m3/s, plasându-se sub media multianuală a lunii noiembrie (4650 m3/s).

În aval de Porţile de Fier, debitele vor fi în prima parte a intervalului în creștere pe sectorul Gruia – Giurgiu și în scădere pe sectorul Zimnicea – Tulcea. respectiv, în partea a doua a intervalului vor fi în scădere pe sectorul Gruia – Călărași și relativ staționare pe sectorul Cernavodă – Tulcea.

Suprafaţă totală afectată de secetă din România a crescut până la 1.01 milioane de hectare în 37 de judeţe şi Bucureşti

Per total, suprafaţă afectată de secetă din România a crescut până la 1.01 milioane de hectare în 37 de judeţe şi Bucureşti, au arătat ultimele raportări centralizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Respectiv, judeţele care au raportat culturi afectate de secetă sunt Alba, Arad, Argeş, Bacău, Bihor, Botoşani, Braşov, Brăila, Buzău, Călăraşi, Caraş-Severin, Cluj, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Maramureş, Mehedinţi, Mureş, Neamţ, Olt, Prahova, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Teleorman, Timiş, Tulcea, Vâlcea, Vaslui, Vrancea şi municipiul Bucureşti.