Este vorba de Wiktor Szmulewicz, preşedintele în exerciţiu al Camerei Agricole poloneze. Alegerile pentru pozitia de preşedinte al COPA vor avea loc la Bruxelles săptămâna viitoare.

În cursa pentru conducătorul celei mai influente organizaţii a fermierilor europeni este înscris şi reprezentantul Olandei, după cum  9 ţări – Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, Spania, Belgia, Irlanda de Nord, Finlanda si Franţa şi-au desemnat candidaţi pentru cele 6 poziţii de Vice Presedinti.

Miza este uriaşă- a declarat Alex Jurconi, Preşedintele Federaţiei Naţionale PRO AGRO România, care a condus delegaţia română prezentă la lucrările summit-ului, din care au făcut parte şi Viorel Nica, Preşedintele Ligii Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii precum şi Florentin Bercu, Directorul Executiv al Federaţiei Nationale PRO AGRO. "Este vorba de a opta între mai mulţi sau mai puţini bani pentru fermierii europeni. Există tari care sunt interesate să reducă banii alocaţi agriculturii europene. România, alături de grupul ţărilor de la Visegrad (Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia) şi de cele baltice (Lituania, Letonia, Estonia) doreşte mai mulţi bani pentru fermieri. 

Asumarea leadership-ului COPA de catre Polonia, o ţară cu lideri vocali, cu o viziune practică asupra intereselor imediate ale fermierilor inseamnă pentru Romania o şansă în plus pentru ca nevoile fermierilor din regiune să fie bine auzite şi ascultate la Bruxelles. După cum  credem că Ungaria şi Lituania ar putea să ocupe cu eficienţă două poziţii de Vice Presedinţi ai COPA. Modelul magiar al camerelor agricole este demn de luat in seamă – un mix practic între susţinerea politică şi implicarea organizaţiilor producătorilor agricoli care a fost conceput şi pus în practică în timp record"- a spus Jurconi.

De la 1 iulie a.c., Federatia Nationala Pro Agro este membru cu drepturi depline a Copa Cogeca, organizatie a  producatorilor agricoli europeni cu o influenta decisiva in elaborarea politicilor agricole europene. "Forta de vot a României la Copa Cogeca este similară cu a celorlate 7 state agricole mari, respectiv, 12 voturi, în timp ce Estonia are, spre exemplu, doar 3. Acest statut privilegiat ne oferă posibilitatea de a negocia eficient avantaje pentru fermierii români cu partenerii noştri europeni", a declarat Jurconi in conferinţa de presă de care a urmat închiderii lucrarilor summitului.