Discuții extrem de importante între șefii Camerei Deputaților și Senatului, Marcel Ciolacu şi Alina Gorghiu, și preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu. Întâlnirea s-a concentrat în jurul aderării țării vecine la Uniunea Europeană.
Alina Gorghiu, preşedintele interimar al Senatului, s-a întâlnit cu Igor Grosu. Cei doi au discutat despre consolidarea cooperării parlamentare în vederea combaterii dezinformării şi a propagandei ruseşti, dar şi despre sprijinirea Republicii Moldova în parcursul său european.
Alina Gorghiu a postat imediat un mesaj pe pagina sa de socializare.
„O bucurie să îl revăd pe preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, domnul Igor Grosu! Mesajul meu în calitate de preşedinte interimar al Senatului României a fost că vom continua să susţinem Republica Moldova pe calea sa spre integrare europeană. Ţările noastre trebuie să fie unite în Uniunea Europeană!
Vom consolida cooperarea noastră parlamentară în vederea combaterii dezinformării şi a propagandei ruseşti, în vederea ajutării refugiaţilor ucraineni şi a condamnării ferme a atrocităţilor comise de Federaţia Rusă în Ucraina, precum şi în vederea promovării valorilor europene comune! România va fi mereu alături de Republica Moldova!”, a scris Gorghiu, vineri, pe Facebook.
Marcel Ciolacu, despre sprijinul pe care România este pregătită să-l ofere Republicii Moldova
„Am discutat cu omologul meu Igor Grosu despre sprijinul pe care România este pregătită să-l ofere în realizarea reformelor necesare procesului de aderare la familia europeană şi despre rezilienţa Republicii Moldova în faţa crizelor multiple cu care aceasta se confruntă”, a scris și Marcel Ciolacu, vineri, pe Twitter.
Trebuie amintit că Republica Moldova a primit statutul de ţară candidată la Uniunea Europeană la finalul lunii iunie.
„Ucraina și Republica Moldova au primit statutul de ţară candidată la UE, dar mai au pași mulți de făcut în procesul de aderare”, a declarat atunci preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
În timpul unei scurte conferinţe de presă alături de preşedintele francez Emmanuel Macron şi de preşedintele Consiliului European Charles Michel, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a vorbit despre aceste aspecte.
UE rămâne unită și puternică în fața amenințărilor externe
Oficialul european a susținut că ambele țări candidate la UE au „teme de făcut” înainte de următoarea etapă a procesului de aderare, transmite CNN. În același timp, aceasta a mai adăugat că decizia luată, confirmă încă odată faptul că UE rămâne unită și puternică în fața amenințărilor externe, ea făcând referire la atitudinea Rusiei.
Imediat, preşedintele Maia Sandu a declarat că Guvernul, Parlamentul şi Preşedinţia Republicii Moldova vor continua să muncească zi de zi, alături de administraţia publică locală, pentru ca dezvoltarea ţării în ansamblu să continue.
Preşedintele Klaus Iohannis a precizat că România este pregătită să ofere în continuare ajutorul său pentru Ucraina, Moldova şi Georgia pe calea lor europeană.