Creand punti de legatura in afaceri si oferind finantare pentru realizarea de diverse proiecte, de la studii de fezabilitate la asistenta tehnica, USTDA dezvolta zone de convergenta intre activitatea companiilor americane si politicile economice din tarile partenere. Incepand din 1992, de cand activeaza in Romania, USTDA a fost implicata in 67 de asemenea activitati preliminare de proiectare si planificare a unor afaceri americane in tara noastra, insumand granturi de 17 milioane de dolari. Istoria cestor proiecte este, in egala masura, o cronica a provocarilor carora a trebuit sa le faca fata economia romaneasca in perioada tranzitiei. Prima finantare de acest fel de care a beneficiat tara noastra, in valoare de 655.000 de dolari, a fost acordata in mai 1992 fostei regii nationale RENEL pentru realizarea unui studiu avand ca obiect modernizarea sistemului de administrare a retelelor electrice. Cel mai recent beneficiar al programelor USTDA este Romgaz, caruia in septembrie 2003 i s-a alocat suma de 248.000 de dolari, pentru realizarea unui studiu de fezabilitate vizand constructia unui depozit subteran de gaze naturale.Nu mai putin de 19 proiecte din totalul celor 67 constituie recolta anului 2003, iar faptul ca, pentru al doilea an consecutiv, Romania este partenerul european al Americii catre care se indreapta cele mai multe astfel de programe a impus consacrarea acestui fapt prin acordarea distinctiei „tara Anului”. Pastrand proportiile, merita a fi subliniata analogia dintre locul pe care il ocupa Romania, in context european, in interesele americane si locul unui partener economic precum China, tara gratulata de USTDA cu o distinctie similara, dar la nivel global.”Performanta economica a Romaniei in ultimii ani a fost remarcabila a declarat directorul Agentiei Statelor Unite pentru Comert si Dezvoltare, Thelma J. Askey, cu prilejul ceremoniei de decernare a distinctiei acordate tarii noastre. USTDA este mandra ca a contribuit la imbogatirea relatiei economice dintre cele doua tari. Eforturile noastre comune au avut un semnificativ impact pozitiv atat asupra dezvoltarii economice a Romaniei, cat si asupra intereselor comerciale ale Statelor Unite in Romania.”
· 248.000 de dolari pentru Romgaz studiu de fezabilitate pentru facilitati subterane de stocare a gazelor naturale.
· 175.600 de dolari pentru Ministerul Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului studiu de fezabilitate pentru sistemul national de cadastru forestier.
· 433.550 de dolari pentru Transelectrica doua studii de fezabilitate pentru ameliorarea randamentului retelelor de distributie si al celor de comunicatii.
· 517.960 de dolari pentru Ministerul Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului studiu de fezabilitate pentru dezvoltarea si implementarea unui sistem integrat de administrare a resurselor de apa.
· 331.045 de dolari pentru Rompetrol studiu de fezabilitate pentru modernizarea instalatiilor de desulfurare si de tratare a apelor uzate de la Petromidia.
· 216.240 pentru Petrom studiu de fezabilitate pentru implementarea unor instalatii de procesare la rafinariile Arpechim si Petrobrazi.
· 257.120 de dolari pentru Primaria Municipiului Bucuresti studiu de fezabilitate pentru dezvoltarea infrastructurii informatice in administratiile de sector si in institutiile subordonate Consiliului General.
· 547.790 de dolari pentru Ministerul Lucrarilor Publice, Transportului si Locuintei asistenta tehnica pentru modernizarea sistemului de securitate a aviatiei civile.
programe noi
O noua linie de credit pentru IMM
Banca UniCredit Romania si Kreditanstalt fur Wideraufbau (KfW) au semnat un acord de finantare in valoare de cinci milioane de euro, destinat acordarii de credite pentru intreprinderile mici si mijlocii (IMM). Presedintele UniCredit Romania, SelA?uk Saldirak, a spus, la lansarea programului, ca granturile vor avea valoarea maxima de 250.000 de euro. 70% din valoarea imprumutului este destinata investitiilor, iar 30% poate fi atrasa pentru capital de lucru.
Cinci miliarde de lei pentru sustinerea mestesugurilor si artizanatului
In cadrul programului „Sustinerea dezvoltarii mestesugurilor si artizanatului” derulat de ANIMMC, in anul 2003, pana la data limita de depunere a cererilor de finantare, ANIMMC a inregistrat 27 de solicitari. Pentru anul 2004, bugetul aceluiasi program va fi de 5 miliarde lei.
Programul urmareste:
· stimularea practicarii mestesugurilor artistice traditionale ca mijloc important de realizare a unor produse de arta populara si artizanat, inspirate din specificul traditional national;
· imbunatatirea accesului producatorilor de arta populara si artizanat la informatii de piata si facilitarea valorificarii acestor informatii;
· promovarea produselor de arta populara si artizanat cu specific traditional pe pietele externe, precum si castigarea de piete noi;
· stimularea cererii interne de produse de arta populara si artizanat;
· cresterea numarului de locuri de munca in domeniu, prin atragerea in astfel de activitati a generatiei tinere si a femeilor, in toate zonele tarii.
Informatii suplimentare: www.mimmc.ro
Programul de „granturi pentru democratie”
Programul de „granturi pentru democratie” se desfasoara de catre ambasada Satelor Unite in Romania. Scopul programului este de a asista ONG-urile romanesti care desfasoara activitati in scopul promovarii democratiei. Acestea trebuie sa se incadreze in urmatoarele: activitati in domeniul drepturilor omului; dezvoltarea instrumentelor de media; educatie civica; reforma sistemului legal; sisteme electorale; dezvoltarea institutiilor democratice; lupta anticoruptie. Granturile se acorda pentru proiecte care urmaresc promovarea idealurilor democratice. Nu sunt eligibile organizatiile romano-americane finantate de partenerul american. Vor fi acordate numai granturi mici, iar solicitantii sunt incurajati sa acceseze si alte surse de finantare. O organizatie poate beneficia o singura data de sprijin financiar in cadrul acestui program. In cadrul proiectului, aplicantii trebuie sa indice cum va fi sustinuta activitatea/ organizatia dupa consumarea fondurilor nerambursabile acordate. Comisia de evaluare se intruneste cand se aduna cateva propuneri de proiecte. Deoarece fondul este mic, este posibila consumarea lui destul de rapid. (sursa: www.finantare.ro).