Peste 200.000, arată datele Institutului Naţional de Statistică. Mai mult, un studiu IRES, realizat în acest an, arată că 1 din 5 români s-ar muta din ţară.

 ”Pentru mine picătură care a umplut paharul a fost în 2016. A fost povestea aceea cu ordonanţele de urgenţă şi atunci mi-am zis: să fiu al naibii dacă am să muncesc să plătesc amnistiaţilor taxe şi impozite. A fost forma mea de protest, de a pleca din ţară. Cu timpul orice satisfacţie medicală a dispărut şi a fost înlocuită de frustrare şi de un sentiment profund de plafonare”, a declarat Codrin Rotaru, medic specialist neurolog, care s-a decis să plece în Franța, dezamăgit de condițiile de lucru dar și de situația politică și economică.

“Am terminat o şcoală cu 10 pe linie. Am căutat, nu mi s-a oferit nimic concret, nimic pentru viitorul meu. Consider că dau puţin înapoi. Puteau să se uite pe CV-ul meu. Dar au preferat să nu se uite, să îmi spună că de fapt tu eşti prea bun pentru noi, şi noi putem să îţi oferim un salariu minim pe economie”, a mai spus Gabriel, asistent medical în Craiova, care vrea să plece în Germania pentru că țara în țară i s-a oferit un salariu minim pe economie.

”Din păcate, principala cauză pentru care oamenii aleg să părăsească România este cauza economică. Dacă ar fi rămas în România aceşti oameni ar fi adus un spor la PIB de 50 de milioane de euro. Cu alte cuvinte, noi pierdem, România pierde prin plecarea acestor oameni, chiar dacă ei trimit, ei nu trimit suficient de mult, economia pierde”, a declarat sociologul Ioan Hosu, potrivit B1.ro.