România, țara cea mai expusă din UE în caz de dezastre naturale

romania ue uniunea europeana steag

SURSA FOTO: Dreamstime

România este cea mai expusă țară din Uniunea Europeană în ceea ce privește dezastrele naturale. Dacă țara noastră ar fi acum în locul Turciei, pagubele ar fi mult mai mari.

În cazul unei catastrofe, România este cea mai expusă țară din Uniunea Europeană.  Datele Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID) arată că doar 7 județe de la noi din țară au un grad de cuprindere peste media națională în ceea ce privește asigurarea locuințelor. Astfel, un numeroase județe sunt expuse la cutremure sau inundații catastrofale, deoarece nivelul de asigurare este extrem de mic.

Totuși, lucrurile stau și mai rău, scrie studiifinanciare.ro, care prezintă o analiză pe județe. Exceptând Capitala și câteva județe mari, nivelul de asigurare este îngrijorător de scăzut. Județele din partea sudică și o parte din cele din Moldova se află în zone expuse la cutremure sau inundații.

Analiza arată că județele cu risc mediu sau redus la cutremure sau inundații sunt mai asigurate decât cele în care se știr foarte bine cât sunt de expuse. Acest lucru este pus, în primă fază, pe seama lipsei de educație, însă mai există și un alt factor.

Sursa anterior citată scrie că acolo unde creditul este jos și numărul de asigurări este redus.

Datele PAID arată că București, Arad, Timiș, Sibiu, Prahova, Constanța, Brașov și Timiș sunt peste media națională. În același timp, București, Brașov și Timiș au o medie ce trece de 30%.

În Olt, Teleorman, Călărași, Ialomița, Vaslui și Botoșani gradul de cuprindere este între 7,5 și 10 procente.

România este expusă al pierderi financiare mult mai mari

Sursa citată anterior a mai precizat că România ar avea pierderi financiare mult mai mari decât cele pe care le are acum Turcia. Chiar dacă sistemul din România prevede ca oamenii să își asigure locuințele împotriva dezastrelor naturale, nu mulți fac acest lucru, mai ales că amenzile stabilite prin lege nu se aplică.

Românii ar trebui să achiziționeze o poliță emisă de PAID care costă 20 de euro pe an pentru locuințele din materiale moderne și 1o euro pe an pentru locuințele din chirpici. La un calcul simplu, polița împotriva acestor dezastre naturale este de 10.000 de euro pentru locuințele din chirpici și de 20.000 de euro pentru cele din materiale moderne. Totuși, această poliță nu acoperă și bunurile din locuință.

Pentru asta există polițe facultative, pentru care oamenii trebuie să plătească între 0,1 și 0,2% din valoarea asigurată. Ca exemplu, pentru o locuință în Capitală, evaluată la 100.000 de euro, asigurarea facultativă va fi între 100 și 150 de euro anual.