România figurează pe ultimul loc între statele membre UE la ponderea bugetarilor în forța de muncă totală, potrivit datelor publicate de Eurostat pentru anul 2015.
România a înregistrat însă și cea mai mare creștere a procentajului lucrătorilor din sectorul public pe ultimii douăzeci de ani, de la 6,1% în 1995, până la 11,6% anul trecut, scrie cursdeguvernare.ro.
Suntem totodată și singura țară din Uniune în care principalul sector de activitate, după numărul celor implicați în el, este agricultura, cu o pondere de 26,6% în totalul celor ocupați. De data aceasta invers, deși am înregistrat cea mai abruptă scădere a acestui indicator în ultimii 20 de ani, la care consemnam un nivel de 42,4% în 1995.
Aceste date arată că am pornit pe drumul occidentalizării economiei cu grave handicapuri structurale și nu am reușit nici până în prezent să prindem din urmă nu statele din vechiul UE15, dar nici măcar fostele colege de bloc estic integrate în UE, inclusiv Bulgaria, aflată cu procente bune înaintea noastră pe partea de bugetari.
De reținut și paradoxul penalizator pentru actuala productivitate a muncii sociale pe total economie a unei productivități relative în prezent în agricultură de numai 40% față de cea din 1995. Concret, cei 42,4% din populația ocupată de atunci produceau 19,2% din valoarea adăugattă brută inclusă în PIB. Acum, cei 26,6% rămași mai vin cu doar un sfert din aportul din urmă cu două decenii, și anume 4,8%.