Pe fondul crizei, interesul investitorilor speculativi pentru achiziţia de terenuri agricole a crescut, mai ales că preţurile s-au redus în ultimii ani în mai multe ţări europene. Terenul agricol s-a ieftinit în ţări precum Danemarca sau Spania, dar s-a scumpit în Olanda, Marea Britanie sau Germania.
Dacă în România, hectarul se vinde la preţuri începând chiar şi de de la 1.000 de euro, în Germania sare de 15.000 euro, iar în Marea Britanie de 16.000 de euro. În Franţa, hectarul depăşeşte 5.000 de euro, în timp ce la polonezi variază în jurul a 4.500 de euro. Spre comparaţie, în SUA hectarul se vinde cu peste 5.000 dolari, iar în Australia cu 1.600 de dolari.

Scade preţul la terenul agricol în România?

Fostul ministru al agriculturii, Valeriu Tabără, susţine că terenul agricol s-ar putea ieftini în România, anul viitor, cu circa 30-40%, în contextul în care suprafeţele nelucrate se vor mări. Dacă acum nu sunt exploatate circa 800.000 de hectare, în 2013 n-ar fi exclus ca suprafeţele să se mărească chiar şi până la un million de hectare.
“Anul acesta a fost unul greu pentru agricultură, iar agricultorii nu au rezerve pentru anul viitor, aşa cum au avut anul trecut şi în 2010, când situaţia a fost mai bună. Din acest motiv, dacă nu se iau măsuri pentru stimularea agriculturii, suprafaţa necultivată ar putea creşte” , a precizat Tabără, citat de AGROINTEL.
Majorarea suprafeţelor nelucrate ar putea avea ca efect reducerea preţurilor la terenuri, susţine Tabără.

“O consecinţă va fi ieftinirea terenului agricol, al cărui preţ crescuse în ultimii ani, în medie, până la 3.000 de euro. Ar putea scădea cu 30-40% sau chiar mai mult, la sub 2.000 de euro pe hectar, în medie”, a mai spus fostul ministru al Agriculturii.

Mai mult pe agrointel.ro