Din 1997 si pana in 2001, mai putin in 2000, contul de erori si omisiuni al balantei de plati externe a compensat cu peste un miliard de dolari deficitul contului curent, aducand insa Romania in aria capitalurilor fantoma, puse sub urmarire de Statele Unite dupa evenimentele din 11 septembrie. Banca Nationala a incercat sa-si faca temele, sanctiunile totale ridican-du-se la aproape 200 milioane de dolari. „In acest cont apar in general banii cu provenienta neclara ce intra in sistemul bancar, care nu se regasesc nici in tranzactii comerciale, nici in intrari de capital”, explica fostul ministru de finante Daniel Daianu. In 75% din cazuri valuta este schimbata in lei la casele de schimb.
De anul trecut a aparut fenomenul de fuga a capitalului. Pentru prima data in ultimii cinci ani, Banca Centrala a raportat un deficit al intrarilor si iesirilor „negre” de valuta de 800 milioane de dolari. Cu un an inainte, acestea consemnau un excedent urias, de 1,13 miliarde de dolari. Analistul economic Ulm Spineanu, fost ministru al reformei, spune ca in 2001 suma consemnata ca sold la erori si omisiuni a fost de opt ori mai mare decat in 2000, lucru care releva „cresterea puternica a intrarilor de capital pe langa sistemul bancar”. Practic, timp de zece ani, o patrime din balanta de plati a venit din acest tip de intrari.
In 2002, surse din Banca Centrala spun ca s-a lucrat foarte mult la descoperirea zonelor prin care intrau acesti bani. „BNR s-a fortat sa identifice intrarile neidentificabile. Reusind, a iesit la iveala ceea ce s-a stiut dintoteauna: din Romania ieseau mai multi bani negri decat intrau”, spune analistul Ilie serbanescu. Cel mai frecvent, zonele negre sunt cele ale exporturilor neraportate, cum sunt cele de benzina, si banii castigati de straini la cazinourile romanesti. Impreuna cu contrabanda, in cazul careia iesirile de valuta se vad in alte tari ca intrari, acestea au provocat o gaura de aproape un miliard de dolari. „Tot mai des se observa si iesiri masive de euro sau dolari proveniti din activitati comerciale interne, cel mai des ale unor cetateni din Asia”, afirma surse bancare.
„Fortandu-se prea mult sa gaseasca intrarile si iesirile ilegale de valuta, BNR a dat cu bata in balta, pentru ca acum trebuie sa gaseasca solutii de stopare a macar jumatate din iesirile de 800 milioane de dolari”, spune Ilie serbanescu. Un prim motiv al faptului ca intrarile neinregistrate de valuta au scazut anul trecut este mutarea banilor trimisi in tara de muncitorii care lucreaza ilegal in strainatate din plic sau valiza, la banci si la firmele de transfer rapid (tip Western Union). „Sume intrate pe care le regaseam anii trecuti la erori si omisiuni apar acum la transferuri private. Este surprinzatoare insa diferenta foarte mare intre soldul pozitiv din 2001 si cel negativ din 2002. O explicatie poate fi metodologia deficitara a statisticilor, care nu poate capta o mare parte a miscarilor de fonduri ce au urmat liberalizarii contului de capital. Nu sunt excluse, insa, nici iesiri semnificative de bani negri”, arata Daniel Daianu. O explicatie oficiala din partea Bancii Nationale vizavi de evolutia contului de erori si omisiuni nu a putut fi obtinuta pana la inchiderea editiei.

Zonele economice cu cele mai mari „erori si omisiuni”

· Exporturile companiilor romanesti sau straine nu sunt intotdeauna inregistrate. Se vorbeste de iesiri anuale de peste un milliard de dolari.
· Castigurile ilegale la cazinouri si, implicit, iesirile de valuta au depasit, potrivit Ministerului Finantelor, 400 milioane de dolari.
· Contrabanda, traficul de frontiera si iesirile frauduloase de valuta sunt evaluate la peste 200 milioane de dolari anual.