Premierul Ludovic Orban a vorbit, joi seară, despre campania de testare la nivel naţional a persoanelor suspectate de infectare cu COVID-19. Prim-ministrul a comparat situaţia din România cu cea din alte state, precum Italia, Spania sau Franţa.
“Nu-mi place să vorbesc, am propria autoevaluare, dar puteți compara cu alte țări. Primul caz a fost în România în 26 februarie. În aceeași zi, în Spania erau 2 persoane, în Franța erau 12, Italia avea peste 150. Putem analiza care este numărul de cazuri acum. În România avem 2.738, în timp ce Spania are zeci de mii de cazuri, în Franța zeci de mii de cazuri, iar la bilanțul deceselor putem constata că în România este mult mai mic.
Asta s-a întâmplat în România, în care au venit din țări cu un număr de cazuri mare, peste 250.000 de români”, a explicat Ludovic Orban.
“Creșterea capacității de testare nu se desfășoară peste noapte”
Premierul liberal, invitat la Digi24, a comentat şi ceea ce el a numit o teorie falsă, respectiv faptul că România ar efectua prea puţine testări. Orban spune că, până la finalul săptămânii, se vor depăşi 3.000 de testări/zi, iar ţinta ar fi să se ajungă undeva la 5.000 – 6.000/zi.
“Este o teorie falsă. România a crescut capacitatea de diagnosticare, sunt alți parametri, nu depindem numai de capacitatea de diagnosticare. Am plecat de la câteva sute de teste pe zi și am urcat la peste 2.500 de teste pe zi. Până la finalul săptămânii avem obiectivul să depășim 3.000 pe zi. Legat de numărul de centre de testare, noi a trebuit să achiziționăm PCR-uri. Noi, pentru a putea crește capacitatea de testare am mobilizat toate entitățile.
E vorba și de câte persoane trebuie testate, am redus timpul între momentul recoltării și timpul de diagnosticare, creșterea capacității de testare nu se desfășoară peste noapte. Creștem capacacitatea de diagnosticare în fiecare zi și va crește până la necesar, fie 5.000 sau 6.000 de teste pe zi”, a mai declarat Orban.