Moscova lansează critici la adresa României după decizia din Republica Moldova privind adoptarea limbii române ca limbă oficială de stat. Purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe, care a lansat noile atacuri, spunea anterior că la mijloc se află, de fapt, „mâna americanilor”.
Moscova critică decizia Republicii Moldova
Purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a criticat diplomația din România care a salutat decizia de la Chișinău privind limba română, care a devenit oficial limba de stat a Republicii Moldova. De asemenea, oficialul rus a acuzat România de ocuparea Basarabiei până în 1940.
În plus, Zaharova spune că „limba moldovenească” este un simbol de autoidentificare a locuitorilor din Republica Moldova.
„Renunțând la limba moldovenească, actualul regim de la Chișinău abordează întrebarea: a cui este acum Basarabia (care până la 1940 a fost ocupată de România) și cui aparțin pământurile de la Nistru (care până la 1940 intrau în componența Ucrainei)? Acum limba moldovenească într-un mod paradoxal, oficial, s-a păstrat doar în Transnistria. Dacă se dorește transcrierea limbii, atunci ar trebui să urmeze logica istorică numind limba română drept limba moldovenească și nu viceversa”, a declarat Zaharova, conform deschide.md.
Anterior, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe a declarat într-un comentariu că decizia Chișinăului în această privință ar fi, de fapt, „mâna americanilor”. „Sprijin real american pentru democraţie. Sub Maia Sandu, Republica Moldova îşi abandonează limba maternă”, a spus purtătoarea de cuvânt a MAE rus.
Limba română, oficial limba de stat a Republicii Moldova
Parlamentul de la Chişinău a adoptat o decizie de racordare a legislaţiei sale la hotărârile Curţii Constituţionale. Astfel, limba română devine oficial limba de stat a Republicii Moldova, aşa cum era menţionat în textul Declaraţiei de Independenţă.
Documentul a fost susţinut de 57 de deputaţi ai Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS, proeuropean) al Maiei Sandu, şi de deputatul Gaik Vartanean, de la „Mişcarea Alternativa Naţională”, o majoritate de 58 de voturi.
Votul a fost aplaudat în picioare de deputaţii PAS, în timp ce colegii lor socialişti şi comunişti au afişat pancarte cu inscripţii care făceau trimitere la sintagma sovietică de „limbă moldovenească”, conform media citate.
Această lege mai prevedere ca Sărbătoarea Naţională „Limba noastră”, aşa cum este denumită în prezent în Hotărârea Parlamentului cu privire la zilele comemorative, zilele de sărbătoare şi zilele de odihnă şi în Codul muncii, să se numească de acum înainte „Limba română”.
Proiectul prevede şi înlocuirea sintagmei de „limba oficială”, „limba de stat” şi „limba maternă” din toate actele normative şi documentele oficiale.