Ministerul Apărării Naționale a decis suplimentarea trupelor românești care participă în teatrul de operații din Bosnia și Herțegovina. Militarii vor executa pentru o perioadă de șase luni misiuni în sprijinul autorităților locale pentru menținerea securității și stabilității.
România a suplimentat contribuţia la misiunea EUFOR Althea prin participarea, începând de luni, cu un detaşament format din 30 de militari ai Batalionului 22 Infanterie „Romanaţi” din Caracal, aflat în subordinea Brigăzii Multinaţionale de Sud-Est din Craiova, a informat Ministerul Apărării Naţionale (MApN) într-un comunicat.
Potrivit sursei citate, infanteriştii olteni se vor alătura celor 39 de militari ce desfăşurau, în principal, activităţi de stat major în cadrul comandamentului misiunii EUFOR Althea dislocat în Camp Butmir, Sarajevo.
Trupele au în dotare vehicule blindate Piranha III C
MApN arată că plutonul de manevră este dotat cu mijloace tehnice blindate – PIRANHA III C, se află sub comanda operaţională a Comandamentului Forţelor Întrunite din Statul Major al Apărării şi va fi integrat în Batalionul Multinaţional al misiunii EUFOR Althea. Militarii români vor executa, timp de şase luni, misiuni în sprijinul autorităţilor locale având ca scop menţinerea unui climat de securitate şi stabilitate, concomitent cu dezvoltarea şi instruirea forţelor armate din Bosnia şi Herţegovina.
Decizia de suplimentare a contribuţiei României la Operaţia EUFOR Althea a fost luată pentru îmbunătăţirea nivelului de protecţie a forţei pe timpul executării misiunilor în acest teatru de operaţii.
Suplimentarea de forţe se înscrie în plafonul aprobat de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării privind forţele şi mijloacele Armatei României care pot fi puse la dispoziţie pentru participarea la misiuni şi operaţii în afara teritoriului naţional în anul 2022.
Misiunea EUFOR Althea a Uniunii Europene se desfăşoară pe teritoriul Bosniei şi Herţegovinei începând cu anul 2004, în baza unui mandat al Organizaţiei Naţiunilor Unite.
MApN menţionează că participarea României la operaţia EUFOR Althea reflectă atât consolidarea angajamentului asumat în cadrul Uniunii Europene, cât şi a parteneriatului NATO-UE, reprezentând, în acelaşi timp, un element de menţinere a securităţii şi stabilităţii în regiune.
MApN, îngrijorată de consolidarea prezenței militare ruse
Pe de altă parte, ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, care a participat, miercuri şi joi, la Brest, Franţa, la Reuniunea informală a miniştrilor Apărării din statele membre ale Uniunii Europene, a reiterat îngrijorarea cu privire la consolidarea prezenţei militare ruse în Vecinătatea estică.
În intervenţia sa, ministrul Dîncu a evidenţiat, de asemenea, influenţa negativă în zone de conflict a Grupului sus-menţionat, fapt care contribuie la deteriorarea situaţiei de securitate şi care are un efect destabilizator, interferând cu eforturile operaţionale ale UE. De asemenea, oficialul român a subliniat importanţa cooperării strânse şi a dialogului cu NATO şi ONU, cât şi a sinergiilor dintre eforturile operaţionale în vederea combaterii efectelor negative ale interferenţelor acestor actori, exprimând sprijinul României pentru aceste eforturi.