Autorizaţie de construire pentru centrala electrică de la Mintia

România face un pas semnificativ în dezvoltarea sectorului energetic. Centrala electrică Mass Mintia, un proiect de 1,4 miliarde de euro situat în comuna Veţel, judeţul Hunedoara, a obținut autorizația de construire din partea autorităților locale. Vineri, senatorul liberal Călin Marian, fost prefect al județului, a anunțat oficial vestea.

„Facem paşi siguri pe drumul spre dezvoltare în domeniul energetic, iar realizările recente confirmă angajamentele asumate. Un exemplu elocvent în acest sens este centrala în cogenerare de la Mintia, un proiect pe care l-am susţinut şi sprijinit activ prin toate pârghiile legale pe parcursul mandatului meu de prefect al judeţului Hunedoara.

După parcurgerea tuturor etapelor administrative, proiectul a primit autorizaţia de construire, ceea ce înseamnă că investiţia a intrat în linie dreaptă. Termenul de execuţie este de 36 de luni de la începerea lucrărilor”, a declarat senatorul PNL pe pagina sa de Facebook.

Senatorul PNL Călin Marian a subliniat progresele semnificative în dezvoltarea sectorului energetic, menționând că realizările recente demonstrează angajamentele asumate. El a evidențiat centrala în cogenerare de la Mintia ca un exemplu important, un proiect pe care l-a susținut activ pe parcursul mandatului său de prefect al județului Hunedoara, folosind toate resursele legale disponibile.

După ce au fost parcurse toate etapele administrative, proiectul a obținut autorizația de construire, ceea ce marchează un moment important în derularea investiției, care va avea un termen de execuție de 36 de luni de la începutul lucrărilor.

Centrala de la Mintia este o realizare strategică

Călin Marian consideră centrala de la Mintia un „pas strategic pentru viitorul energetic al României,” subliniind importanța economică a proiectului. Noua centrală va fi una de ultimă generație, cu o capacitate de 1.700 MW, devenind astfel cea mai mare și modernă din Europa.

În plus, aceasta va contribui semnificativ la asigurarea independenței energetice a României și va crea peste 600 de locuri de muncă.

„Noua centrală, amplasată în județul Hunedoara, va funcționa pe baza unor tehnologii moderne și eficiente, utilizând turbine cu gaz și abur, cu o capacitate instalată totală de 1.770 MW.

Prin această investiție, estimată la 1,4 miliarde de euro, se vor crea sute de locuri de muncă și se va contribui la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, aliniindu-ne obiectivelor europene de decarbonizare. Centrala va produce anual aproximativ 12.159 GWh de energie electrică, având o durată de viață proiectată de 30 de ani”, sunt precizările făcute pe site-ul Ministerului Energiei.

Pe 18 decembrie 2024, Guvernul României a declarat centrala de la Mintia un „proiect de importanţă naţională în domeniul energiei”. Noua centrală va utiliza tehnologii moderne, precum turbinele cu gaz și abur, având o capacitate instalată de 1.770 MW.

Proiectul va contribui și la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, aliniindu-se la obiectivele europene de decarbonizare. Estimările arată că centrala va produce anual aproximativ 12.159 GWh de energie electrică, iar durata de viață a acesteia va fi de 30 de ani.

„Declararea Centralei electrice MASS Mintia ca proiect de importanță națională marchează un pas semnificativ în direcția securității energetice a României. Este un exemplu de parteneriat între stat și privat care aduce beneficii reale pentru cetățeni și industrie. Acest proiect, alături de alte inițiative strategice aflate în curs, reflectă viziunea noastră pentru un viitor energetic sustenabil, sigur și accesibil.

Voi continua să susțin prin toate mijloacele investițiile care asigură bunăstarea românilor și competitivitatea companiilor românești prin creșterea capacităților de producție energetică și care sprijină independența noastră energetică”, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.