România, tot mai des atacată de hackeri
România, tot mai des atacată de hackeri. Atacurile de tip DDoS împotriva site-urilor autorităților din România au loc din ce în ce mai des, potrivit unui analist de securitate ASERT, Chris Conrad. Mai multe grupări de hackeri au revendicat atacurile cibernetice. Motivul lor ar fi susținerea oferită de România Ucrainei.
Chris Conrad a publicat pe contul său de X (Twitter) grafice în care prezintă creșterea atacurilor de tip DDoS împotriva instituțiilor din România.
Potrivit spuselor sale, atacurile cibernetice au o explicație geopolitică. Atacurile cibernetice împotriva site-urilor Guvernului de la București și Președinției României au început să crească de pe data de 2 iunie 2024, atunci când a fost făcută publică informația că România ar putea dona Ucrainei un sistem de apărare aeriană Patriot. Numai pe data de 5 iunie 2024 au avut loc peste 1.000 de atacuri de tip DDoS.
Grupurile de hackeri „CyberDragon” și „Cyber Army of Russia” au revendicat atacurile respective. Tot ei ar fi atacat site-urile instituțiilor din România pe data de 17 iunie 2024, când Guvernul de la București a refuzat să ofere vize diplomaților din Rusia și din Belarus la întâlnirea oficială a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), ce a avut loc la București.
Ce este un atac de tip DDoS?
Un atac de tip DDoS întrerupe serviciile de rețea pentru a epuiza resursele unei aplicații. Cei din spatele acestor atacuri cibernetice inundă un site web cu trafic anormal, ducând la o funcționalitate slabă a site-ului web sau trimițându-l complet offline.
Atacurile de tip DDoS sunt ample. Ele vizează tot felul de domenii și dimensiuni de companii din întreaga lume. Atacurile de tip DDoS sunt unele dintre cele mai comune amenințări cibernetice.
Cum funcționează atacurile de tip DDoS?
În timpul unui atac de tip DDoS, o serie de instrumente bot/botnet inundă un site web sau un serviciu cu solicitări HTTP și trafic. Mai precis, mai multe computere atacă un singur computer, blocând utilizatorii legitimi. Prin urmare, serviciul poate fi întârziat sau întrerupt în alt mod pentru o perioadă de timp.
Este posibil ca hackerii să reușească să se infiltreze în baza de date în timpul unui atac, accesând informații confidențiale. Atacurile de tip DDoS pot exploata vulnerabilitățile de securitate. Ele pot viza orice punct final accesibil public pe internet. Ele pot provoca mai multe întreruperi în timpul unui singur atac. Atât dispozitivele personale, cât și cele de business sunt vulnerabile la asemenea atacuri cibernetice.