Potrivit Gărzii de Coastă, cei nouă migranţi depistați ieri – şapte bărbaţi şi două femei, cu vârste cuprinse între 18 şi 53 de ani, detectaţi cu ajutorul echipamentelor de supraveghere, au fost reţinuţi de către două echipaje mixte formate din poliţişti de frontieră şi jandarmi de la Gruparea Mobilă de Jandarmi '„Tomis''. În cadrul verificărilor preliminare, efectuate la Serviciul Poliţiei de Frontieră Negru Vodă, aceştia au declarat că au cetăţenie irakiană şi siriană şi că doreau să tranziteze România pentru a ajunge în Germania.
Poliţiştii, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Mangalia, efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trecere frauduloasă a frontierei de stat. Urmează ca la finalizarea verificărilor să fie solicitată punerea în aplicare a acordului de readmisie, migranţii clandestini fiind apoi transferaţi către autorităţile bulgare, pentru continuarea cercetărilor şi luarea măsurilor legale, conform sursei menţionate.
Pe 1 decembrie au început investigaţiile în cazul celor 60 de persoane depistate într-o ambarcaţiunea interceptată în Marea Neagă. Cercetările au fost continuate de către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, care a stabilit că doi cetăţeni turci au condus grupul de migranţi, propunând arestarea lor.
„După declanşarea procedurilor specifice de escortare a ambarcaţiunii în Portul Constanţa, unde au fost desfăşurate activităţi de debarcare, triere şi evaluare medicală a persoanelor în cauză, alături de celelalte instituţii implicate, au fost demarate cercetările la sediul Gărzii de Coastă. În urma cercetărilor efectuate, a rezultat că ambarcaţiunea "Ilayda55" era condusă de doi cetăţeni turci, în vârstă de 53 ani şi 45 de ani, care au plecat împreună cu grupul de migranţi, în data de 27 noiembrie 2017, dintr-un port situat pe coastele Turciei. În cadrul audierilor, poliţiştii de frontieră au stabilit faptul că la bordul ambarcaţiunii se aflau peste 60 de migranţi, cetăţeni din Irak, Pakistan, Siria şi Afganistan, care intenţionau să ajungă în mod ilegal în ţara noastră”, precizează sursa citată de Agerpres.
Cele două călăuze sunt cercetate sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de trafic de migranţi, trecere frauduloasă a frontierei de stat, conducerea unei nave de către o persoană fără brevet sau fără certificat de capacitate corespunzător şi punerea în navigaţie a unei nave fără a avea echipaj minim de siguranţă. Totodată, întregul grup de migranţi a intrat în custodia Inspectoratului General pentru Imigrări, urmând a fi luate măsurile legale ce se impun.