România trebuie să crească de 270 de ori ritmul de reabilitare termică pentru a întruni cerinţele UE

Romania trebuie să crească rata de modernizare a locuinţelor cu scopul reducerii consumului de energie la 5%, adică să se intensifice de peste 270 de ori ritmul de reabilitare termică, pentru a respecta directivele impuse de Uniunea Europeană, susţine Adriana Iftime, directorul general al Patronatului Societăţilor din Construcţii (PSC). „Potrivit Planului de Acţiune pentru Eficienţa Energetică din 2006, UE s-a angajat ca până în anul 2020 să reducă consumul de energie c

Romania trebuie să crească rata de modernizare a locuinţelor cu scopul reducerii consumului de energie la 5%, adică să se intensifice de peste 270 de ori ritmul de reabilitare termică, pentru a respecta directivele impuse de Uniunea Europeană, susţine Adriana Iftime, directorul general al Patronatului Societăţilor din Construcţii (PSC).

„Potrivit Planului de Acţiune pentru Eficienţa Energetică din 2006, UE s-a angajat ca până în anul 2020 să reducă consumul de energie cu 20%, ceea ce ar însemna o economie de 100 mld. euro în fiecare an şi crearea a 100 milioane de noi locuri de muncă. Programul vizează intervenţia globală pe tot sistemul de încălzire, nu numai pe clădiri. Include cu precădere locuinţele individuale“, a declarat Adriana Iftime.

Până în prezent, rata de modernizare a fondului locativ din România propusă pentru anul 2009 este de 0,018% şi se aplică doar blocurilor de locuinţe. La nivel regional, rata de modernizare este de sub 1%, în timp ce în ţări ca Germania procentul este de peste 2%.

Costuri de reabilitare reduse

Potrivit informaţiilor furnizate de PSC, programul de reabilitare din România are cele mai mici costuri din Europa, ridicându-se la circa 3.000-3.500 de euro per apartament.

Ca exemplu, prin programele de reducere a consumului de energie din Cehia se cheltuieşte în medie 6.500 de euro per apartament, în Letonia 6.400 de euro per locuinţă (adică 25-26 de euro/lună timp de 20 de ani).

În Germania costul cu reabilitarea termică a clădirilor ajunge până la 23.000 de euro/apartament din care 8.500 de euro sunt utilizaţi cu scopul eficientizării energetice.

„Aşteptaţi să treacă iarna“

Potrivit Adrianei Iftime, primul pas în elaborarea unei strategii pentru creşterea eficienţei energetice în România este implementarea directivelor europene, prin îmbunătăţirea legislaţiei interne.

„Ar trebui susţinute programe finanţate din fonduri structurale şi de la bugetul de stat şi dezvoltarea pieţei, prin reducerea costurilor şi asigurarea calităţii prin competitivitate“, a menţionat oficialul PSC.

Ca răspuns la solicitările patronatului, Ioan Andreica secretarul de stat al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Locuinţei a răspuns printr-o rugăminte.

„La sfârşitul acestui an vom veni noi cu propunerea unor modificări ale ordonanţei privind reabilitarea termică a locuinţelor, dar după ce vedem nişte rezultate în acest an. Lăsaţi să treacă iarna şi când se vor vedea diferenţele la facturile de căldură între un bloc reabilitat şi unul normal, românii vor avansa repede“, a explicat Ioan Andreica.

În planul de reabilitare termică din acest an au fost cuprinse 43.000 de apartamente, dar până la sfâşitul anului oficialii Ministerului Dezvoltării estimează că vor fi finalizate lucrările la circa 35.000 de unităţi.

Lucrările sunt finanţate de proprietarii clădirilor în proporţie de 20%, de Ministerul Dezvoltării – 50% şi de autorităţile locale – 30%.

SURSA: PSC