Cele mai multe opere culturale ar urma să fie digitalizate de Germania (5,496 milioane) şi Franţa (4,308 milioane). În total, Europeana va pune la dispoziţie 30 de milioane de opere culturale în 2015, incluzând toate capodoperele europene care nu mai sunt protejate de legea dreptului de autor.
În prezent, biblioteca europeană online dispune de 19 milioane de materiale, în timp ce la momentul lansării sale, în 2008, cuprindea 2 milioane de documente (cărţi, hărţi, fotografii, tablouri, filme sau clipuri muzicale), provenite de la instituţii din întreaga Europă.
Prin recomandarea adoptată vineri, Comisia Europeană invită statele membre să-şi intensifice eforturile de a-şi pune în comun resursele şi de a crea parteneriate public-privat pentru a împărţi costurile digitalizării. De asemenea, ţările din UE ar trebui să adopte legi şi strategii naţionale pentru a garanta conservarea pe teren lung a materialelor digitalizate. Noua recomandare reprezintă o actualizare a celei din 2006.
Bruxellesul apreciază că aceste progrese sunt indispensabile pentru ca patrimoniul cultural european să fie accesibil pentru un număr mai mare de cetăţeni şi să stimuleze creşterea industriilor creative din Europa.
Digitalizarea patrimoniului cultural european va permite cetăţenilor din întreaga Europă să aibă acces la aceste materiale culturale în orice moment şi să le folosească pentru plăcere, studiu sau muncă. Odată digitalizate, documentele ar putea fi de asemenea utilizate în scopuri comerciale, pentru elaborarea de materiale pedagogice şi educative, de documentare şi de aplicaţii în sectorul turismului.
Comisia notează că digitalizarea patrimoniului cultural reprezintă un potenţial economic enorm pentru industriile creative europene, care generează astăzi 3,3% din PIB-ul UE şi 3% de locurile de muncă din Uniune.
”Investiţiile în digitalizare vor fi utile pentru crearea de noi companii şi locuri de muncă”, a subliniat Neelie Kroes, comisarul european responsabil cu noi tehnologii.
Potrivit lui, Europa are probabil cel mai important patrimoniu cultural din lume, de aceea nu-şi poate permite să rateze oportunităţile oferite de digitalizare şi să îşi asume riscul de a se expune unui declin cultural. (Sursa: Agerpres)
România trebuie să digitalizeze până în 2015 aproape 800.000 de opere culturale
28 octombrie 2011, 17:12
Ultima modificare în 28 octombrie 2011, 20:12
România trebuie să digitalizeze până în 2015 aproape 800.000 de opere culturale în cadrul proiectului Europeana, conform unei noi recomandări a Comisiei Europene, care invită toate statele membre să-şi intensifice eforturile pentru ca biblioteca europeană online să ajungă la 30 de milioane documente în următorii patru ani.
Etichete: europa,
opere
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook