România ar fi lăsată singură?

Analistul militar Radu Tudor a publicat recent pe blogul său un interviu cu generalul în rezervă Marius Crăciun, fostul Comandant al Forțelor pentru Operații Speciale. Subiectul discuției lor este exercițiul NATO Swift Response 2024, în cadrul căruia Alianța Nord-Atlantică desfășoară cel mai amplu desant aerian din istoria României. Scenariul exercițiului presupune un atac al armatei ruse asupra unui stat NATO, ceea ce duce la activarea Articolului 5 din Tratatul NATO. În mod concret, aliații intervin și parașutează mii de militari pentru a elimina invadatorii de pe teritoriul statului-aliat.

RADU_TUDOR
SURSA FOTO: Facebook, Radu Tudor

În șanse slabe ca Rusia să atace România, în prezent, datorită rezistenței Ucrainei. Totuși, dacă Rusia ar reuși să câștige războiul din Ucraina, România s-ar confrunta cu prezența inamicilor la granița sa. Timp de câteva luni, România ar trebui să facă față unei agresiuni militare cu propriile forțe. Atât Alianța Nord-Atlantică, cât și Armata Română, își asumă apărarea fiecărui centimetru de teren din România. El a insistat că cetățenii români trebuie să fie conștienți de acest angajament.

„’Dacă vin rușii peste noi’ este un scenariu cu puține șanse la ora actuală, pentru că Ucraina rezistă. Dar presupunând că rușii ar avea succes în Ucraina, ne-am trezit cu ei la graniță.

Este clar că există o perioadă de câteva luni în care noi, cu forțe proprii, trebuie să facem față unei eventuale agresiuni. Am avut niște discuții pe rețelele de socializare cu niște cetățeni, unii istorici, care erau din Moldova, din Botoșani, din Iași și care spuneau că nu există planuri de apărare pentru Moldova și că aceasta este cedată cu bună știință. Prostie mai mare n-am văzut, n-am auzit.

Este clar că, așa cum Alianța Nord-Atlantică își asumă apărarea fiecărei palme de teren, așa și Armata Română își asumă apărarea fiecărei palme de teren de pe teritoriul României. Și acest lucru se va întâmpla. Cetățenii trebuie să fie conștienți de acest lucru (…)”, a spus el.

Pacea nu este o soluție pe termen lung

A remarcat apariția unor mesaje politice din partea unor lideri europeni care sugerează că Ucraina ar trebui să negocieze pacea. În opinia sa, nu este momentul pentru negocieri, ci pentru rezistență deoarece soldați rușii nu se vor opri. Chiar dacă ar negocia o încetare a focului armat, ar relua agresiunea militară peste câțiva ani.

Doar prin descurajare și asigurarea unei forțe adecvate se poate preveni un atac rus. Deși nu se știe ce va aduce viitorul, România trebuie să fie pregătită, cu armele la picior și atenția îndreptată asupra Rusiei, monitorizând toate mișcările acestora și descurajându-i prin nivelul de pregătire și dotare pentru operații speciale.

„Încep să apară mesaje politice din partea unor lideri europeni și opinii din ce în ce mai multe care spun că Ucraina ar trebui să negocieze. În opinia mea, nu este momentul ca Ucraina să negocieze. Trebuie să reziste. Trebuie să facă aceste eforturi și cred că sunt în măsură să facă aceste eforturi, pentru că ei au înțeles foarte bine că rușii nu se vor opri. Chiar dacă, să zicem, negociază o înghețare a focului, peste câțiva ani (rușii) vor relua (agresiunea).

Rușii nu se vor opri. Ne uităm în toată istoria imperiului rus: indiferent că s-a numit imperiu țarist sau că s-a numit Uniunea Sovietică, niciodată rușii nu s-a oprit. Doar prin descurajare, prin asigurarea unei forțe care să descurajeze orice atac, putem să-i ținem la locul lor (…)

Nu știu ce va fi în viitor și ce decizii se vor lua, însă noi, pentru noi, pentru români, trebuie să fim pregătiți, trebuie să fim, din păcate, cu arma la picior și cu ochii pe inamic, cu ochii pe ruși și să vedem toate mișcările lor, să încercăm să îi descurajăm prin nivelul nostru de pregătire și de dotare pentru operații speciale”, a explicat generalul (r) Marius Crăciun.