Jurnalistul Doru Bușcu a declarat că România trebuie să ajute Republica Moldova pentru a intra în Uniunea Europeană și să aibă loc înfrățirea pe criterii economice între cele două țări.
Trebuie să ne detașăm de obsesia unirii
„Moldova este o iluzie emoțională pentru România. Trebuie ca acest popor, pașnic, primitor și ospitalier, noi adică, românii, să ne detașăm de obsesia unirii. E foarte bine că vrem, în ultimul sondaj, 56% dintre români ar vrea să ne unim cu Moldova. Dar hai să nu ne unim acum.
În schimb, Republica Moldova ar putea fi pentru noi o prelungire a teritoriilor românești, foarte rentabilă și foarte inteligentă. Noi trebuie să ajutăm Moldova să intre în UE, să ne înfrățim pe criterii economice. Nu are rost să transformăm acest patos într-o obsesie politică pentru că nu e bine. Dacă Republica Moldova va fi atacată, România trebuie să intre în război.
Se consumă tipul ăsta de conversație. În Moldova lucrurile sunt destul de groase, sigur că Putin și rușii fac ceea ce știu și folosesc parul. Cred că consultanții americani au spus că dacă folosesc rușii parul, folosește și tu parul. Face ăla abuz de propagandă, fă și tu.
Pentru că conspirațiile sunt credibile. Lumea a crezut, dar și-a atins efectul, suntem sub asediu, rușii sunt răi. Este o dare reciprocă peste bot. Nu trebuie să ne aprindem pe problema moldovenească.”, a explicat jurnalistul Doru Bușcu în cadrul podcastului „România lui Cristache”
Doru Bușcu: Comunicarea noastră și inteligența politică sunt la pământ
„Eu spun că dimpotrivă, că în urmă cu ani de zile, când România putea să facă lucruri puternice în Moldova, România a cedat de fiecare dată meciul, în perioada mandatului lui Traian Băsescu. Serviciile secrete externe spuneau că suntem sabotați de la noi din țară.
Noi nu putem să ne apărăm teritoriul de competență. Într-o perioadă, noi care eram frații lor, nu puteam să dăm vize cetățenilor moldoveni. Adică li se acordau vize pentru UE la consulatele Suediei, Ungariei, Austriei în loc să fim noi. Sunt niște mici câștiguri psihologice pe care România trebuia să le aibă. De aia nici nu suntem așa iubiți. Când le-am dat, când nu le-am dat.
Puteam să spunem în iarna asta, până la urmă tot le-am dat banii, într-un fel sau altul. 100 de milioane aveau nevoie. Nu era o mare sumă, dar era foarte important să se spună: România rezolvă problema Moldovei cu gazul și era un statement pe care îl prelua UE și spunea bravo, România, ne-ai luat de pe cap o problemă.
Până la urmă tot le-am dat, dar n-am obținut prestigiul. Comunicarea noastră și inteligența politică sunt la pământ”, a relatat jurnalistul.