În mod sigur, de o lună de zile, una dintre principalele teme de discuţie din România este războiul din Ucraina.
Războiul din imediata proximitate a României a făcut ca locul îngrijorărilor constante și ridicate privind starea de sănătate cauzate, în ultimii doi ani, în principal de pandemia de COVID-19, să fie luat de frica față de război, iar informații asociate cu evenimentele din Ucraina au creat panică, generând comportamente de masă printre români, indică o cercetare realizată de IRES.
79% dintre români urmăresc personal evoluţia evenimentelor din Ucraina
Aproape 8 din 10 români declară că urmăresc ce se întâmplă în Ucraina, iar canalul principal de informare este televiziune, fie că este vorba de programe urmărite la televizor, dar și de cele transmise online de către posturile tv.
Rețelele sociale sunt principalul mijloc de informare pe acest subiect pentru 27% dintre respondenți. Faptul că războiul din Ucraina ocupă un loc semnificativ pe agenda românilor este indicat și din ponderea ridicată a celor care spun că se informează cu privire la acest subiect din discuțiile în familie, ori cu prietenii.
20% dintre participanții la sondaj afirmă că nu sunt interesaţi şi nu urmăresc subiectul războiului din Ucraina.
Care sunt cele mai mari îngrijorări ale românilor în acest moment?
Dacă în anul 2021, principalele îngrijorări ale românilor erau legate de bunăstare și de starea de sănătate, odată cu începerea războiului în imediata proximitate a țării noastre și mediatizarea intensă a evenimentelor din Ucraina, îngrijorările legate de starea de sănătate au cedat locul fricii față de război.
Dar pentru că războiul este unul potențial, la acest moment, pentru România, iar creșterea prețurilor accentuată de la începutul acestui an este este una reală, prețurile rămân cea dintâi grijă a românilor, o grijă care se află în continuă creștere.
Ar trebui România să intervină militar în Ucraina?
Opinia aproape unanimă a românilor este că prioritatea zero în acest moment este să sprijinim refugiații ucraineni.
Aproape 4 din 10 români cred că ar trebui să trimitem armament în Ucraina, iar 1 din 5 că ar trebui să intervenim militar în sprijinul Ucrainei, procentul acestora din urmă este în scădere cu 6% față de luna februarie.
Ce ar face românii dacă războiul ar ajunge pe teritoriul ţării noastre?
În caz de conflict armat aproape 1 din 3 români declară că ar rămâne în țară să lupte, mai mult de o treime ar rămâne, dar s-ar adăposti, în timp ce 14% ar încerca să părăsească țara.
Dar aproape trei sferturi (72%) dintre participanții la sondaj cred că un conflict în țara noastră nu se va întâmpla, procentul fiind în creștere cu 10% față de luna februarie.