Când trecem la ora de iarnă?
În ultima duminică din octombrie, trecem la ora de iarnă 2024, iar ceasurile se dau înapoi cu o oră, ceea ce face ca noaptea să devină mai lungă. Iată cum poate fi afectat organismul de această schimbare și când ar putea România să renunțe la practica modificării orei.
În noaptea de 26 spre 27 octombrie, ceasurile se dau înapoi cu o oră, astfel încât ora 4:00 devine ora 3:00. În fiecare toamnă are loc această trecere la ora de iarnă, prelungind noaptea cu o oră.
Ora de pe telefoanele mobile se va schimba automat, cu condiția ca în setările telefonului să fie activată opțiunea de sincronizare cu ora rețelei.
Cum ne este afectat corpul de trecerea la ora de iarnă
Chiar dacă nopțile devin mai lungi și dormim mai mult și, în mod normal, ar trebui să ne simțim mai bine, în realitate, aceste schimbări pot avea efecte negative asupra organismului. Concret, mai mulți oameni se pot confrunta cu probleme de concentrare pe timpul zilei. Schimbarea orei poate duce la somnolență, probleme de memorare, senzație de oboseală pe parcursul zilei, iar toate acestea un singur rezultat, din păcate unul negativ, și anume reducerea randamentului la locul de muncă și în plus se poate ajunge și la producerea unor accidente rutiere.
Trecerea la ora de iarnă se face încă din timpul primului Război Mondial, însă în ultimii ani au tot fost o serie de discuții cu privire la renunțarea schimbării orei, atât în România, cât și în restul Europei. De altfel, în 2019, Parlamentul European a susținut și a votat chiar propunerea privind renunțarea la schimbarea orei de vară sau a orei de iarnă, însă implementarea acestei decizii a fost amânată și deocamdată nu există o dată oficială privind eliminarea acestei măsuri.
Cine a avut ideea trecerii la ora de vară şi de iarnă?
Trecerea la ora de vară și la cea de iarnă are o istorie mai veche decât ne-am aștepta. În 1784, Benjamin Franklin a propus în cotidianul francez Le journal de Paris ajustarea orei pentru a economisi energie. Această idee i-a venit după ce a observat cantitatea semnificativă de lumină naturală disponibilă dimineața devreme. Propunerea sa a fost ulterior preluată de britanicul William Willett, care a fost de asemenea uimit de obloanele închise în plină lumină a dimineții.
În prezent, mai puțin de 40% dintre țările din lume aplică schimbările de ora de vară, deși peste 140 de țări au implementat aceste măsuri la un moment dat, scrie statista.com.