România trece la ora de vară 2023. Cum se dau ceasurile la noapte

Sursa: Dreamstime

În noaptea de sâmbătă spre duminică (25-26 martie), România va trece la ora de vară, iar toate ceasurile vor fi date cu o oră înainte. Este singura zi din an care are 23 de ore, ceea ce înseamnă că vom dormi mai puțin, ora 3.00 devenind ora 4.00.

Anul acesta, România va trece la ora de vară în noapte de sâmbătă spre duminică, la câteva zile după echinocțiul de primăvară de pe 21 martie, care marchează începutul primăverii astronomice. Astfel, 26 martie devine cea mai scurtă zi a anului, având, teoretic, numai 23 de ore.

Ziua va începe să crească

În perioada orei de vară, diferența dintre ora oficială a României și Timpul Universal (GMT) va fi de trei ore, în perioada orei de iarnă fiind de două ore.

De acum, ziua va începe „să crească”, iar noaptea să scadă (durata de lumină pe parcursul unei zile) până la solstițiul de vară de pe 21 iunie 2023.

La ora de iarnă se va reveni duminică, pe data de 29 octombrie 2023, iar ora 4.00 redeveni ora 3.00. De atunci, ziua va începe să scadă, iar noaptea să crească, ceea ce înseamnă că vom dormi mai mult. Ziua de 29 octombrie 2023 va avea 25 de ore.

Beneficiile orei de vară

Sistemul orei de vară și de iarnă presupune o ajustare cu o oră a ceasurilor în fiecare primăvară și toamnă, pentru a beneficia mai bine de lumina naturală. La ora de vară, ceasul se dă înainte cu o oră, în timp ce la ora de iarnă, se dă cu o oră înapoi.

Trecerea la ora de vară ar avea ca efect scăderea numărului de accidente rutiere, arată un studiu realizat de Steve P. Calandrillo de la Universitatea Washing¬ton şi Dustin E. Buehler de la Universitatea din Arkansas.

„Este mai multă lumină seara, atunci când au loc majoritatea accidentelor fatale, când oamenii vin spre casă după o zi obositoare la birou. Mai mult, rata criminalităţii ar putea scădea pentru că mai mult de jumătate dintre infracţiuni au loc în orele de după lăsarea întunericului, după-amiaza târziu sau seara”, arată rezultatele cercetării.

Potrivit altor studii, anumite ramuri economice care pot prospera odată cu trecerea la ora de vară. De exemplu, cei din industria HORECA sunt de părere că o oră în plus de lumină naturală îi face pe oameni să stea mai mult timp pe străzi, cheltuind astfel mai mulţi bani pe diverse activităţi.

De asemenea, experții subliniază că o cantitate mare de lumină contribuie la bunăstarea generală și la menținerea sănătății, soarele crescând sinteza de vitamina D și reducând incidența „dezordinii afective sezoniere”.

Dezavantajele trecerii la ora de vară

Însă trecerea la ora de vară are și repercusiuni asupra psihicului și a sănătății populației, deoarece are nevoie de o anumită perioadă de acomodare. Din cauza schimbării, multe persoane de confruntă cu stres, anxietate sau depresii, deoarece nu se pot adapta la schimbare.

În această perioadă poate veni cu stări de oboseală și nervozitate, procesul manifestându-se diferit de la o persoană la alta. Se poate perturba ceasul biologic, pot apărea dereglări hormonale, mai ales în ceea ce privește melatonina, hormonul responsabil tocmai cu reglarea ceasului biologic al organismului.