Executivul va adopta mâine Hotărârea de Guvern privind strategia de trecere la televiziunea digitală terestră, iar primele două licenţe pentru frecvenţe prin care vor fi recepţionate gratuit 14 posturi TV în format digital terestru vor fi acordate până la 30 iulie, potrivit lui Gabriel Sandu, ministrul Comunicaţiilor. Gabriel Sandu a declarat în cadrul International Digital Forum că Ministerul Comunicaţiilor are toate avizele necesare pentru proiectului de act normativ în urmă
Executivul va adopta mâine Hotărârea de Guvern privind strategia de trecere la televiziunea digitală terestră, iar primele două licenţe pentru frecvenţe prin care vor fi recepţionate gratuit 14 posturi TV în format digital terestru vor fi acordate până la 30 iulie, potrivit lui Gabriel Sandu, ministrul Comunicaţiilor.
Gabriel Sandu a declarat în cadrul International Digital Forum că Ministerul Comunicaţiilor are toate avizele necesare pentru proiectului de act normativ în următoarea şedinţă a Guvernului, programată pentru miercuri, 12 mai.
Hotărârea de Guvern stabileşte tipurile de procedură de selecţie ce vor fi organizate pentru acordarea licenţelor de utilizare a frecvenţelor radio în sistem digital terestru, a condiţiilor de acordare a acestora, precum şi a taxei de licenţă
Potrivit documentului, câştigătorii primelor două multiplexe digitale prin care populaţia va putea recepţiona gratuit 14 canale TV în format digital vor fi desemnaţi prin selecţie comparativă până la 30 iulie, iar următoarele patru până la 31 octombrie.
„Taxa de licenţă va fi cuprinsă între 1 şi 2,5 milioane de euro, urmând ca pentru primele două licenţe să fie determinat cuantumul ce va fi achitat în funcţie de echipamentele de recepţie propuse a fi subvenţionate de aceştia. Taxa de licenţă nu poate fi mai mică de un milion de euro”, a spus Sandu.
Conform documentului, primele două licenţe care vor fi acordate vor acoperi, până la 30 iunie 2011, 60% din populaţia ţării şi 50% din teritoriu.
„La finele anului viitor, cele două licenţe vor acoperi 80% din populaţie şi 70% din teritoriu, urmând să ajungă la 90% din populaţie şi 80% din teritoriu la 30 iunie 2012”, a mai spus Sandu.
Primele două multiplexuri vor funcţiona în paralel cu frecvenţele existente cel puţin un an
Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a repartizat frecvenţele din planul GE06 pe multiplexuri, astfel încât primele două multiplexuri să poată funcţiona în paralel cu frecvenţele existente, asigurând o perioadă de simulcast de cel puţin un an.
Prin primele două multiplexuri (14 posturi TV) ar urma să fie transmise programele operatorilor cu licenţă naţională terestră TVR 1, TVR 2, Antena 1, Prima TV, Realitatea TV, Pro TV şi Naţional TV. Celelalte şapte posturi care vor emite în sistem digital vor fi desemnate de CNA ţinând cont de conţinutul programelor oferite şi de diversitatea acestora.
În ţara noastră, în prezent, circa 1,44 milioane de persoane recepţionează posturile TV doar prin antenă terestră, circa 3,6 milioane de persoane sunt abonate la cablu, în timp ce 1,98 milioane persoane sunt abonate la platformele DTH – DigiTV FocusSat, Akta TV, Boom TV şi Dolce.
Trecerea la televiziunea digitală înseamnă costuri mai mici, o calitatea mai bună atât a imaginii, cât şi a sunetului, programe mai multe, recepţia pe dispozitive mobil, servicii de informare îmbunătăţite, precum ghidurile de programe afişate pe ecran şi spectru radio economisit, care va putea fi folosit pentru servicii broadband. Emisia în format terestru digital poate fi recepţionată de anumite modele de televizoare de ultimă generaţie (care au tuner DVB-T) sau pe orice televizor existent după achiziţionarea unui decodor special.
Un multiplex digital terestru este un grup de programe şi servicii audiovizuale transmise prin emisie radioelectrică terestră, utilizând modulaţie digitală în limitele unui canal de televiziune standard, având acoperire naţională ori regională, prin folosirea unuia sau mai multor canale/ frecvenţe radioelectrice.