Hotărârea de Guvern privind tranziţia de la televiziunea analogică la cea digitală aşteaptă avizul din partea Ministerului Finanţelor Publice şi Ministerului Justiţiei după care va intra în şedinţa Executivului, a declarat, joi, într-o conferinţă pe teme de concurenţă, Dan Nica, ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.
“România este mult în urma procesului de trecere la televiziunea digitală. Este un proces în care suntem blocaţi de doi ani de zile. Sperăm să dăm drumul şi programului-pilot şi licitaţiei pentru multiplexoarele digitale pentru ca să putem să dăm posibilitatea ca şi acest serviciu să existe în România. Până acum, n-a existat acest serviciu pentru că n-a existat baza legală. Sunt câteva emiţătoare ici-colo prin Bucureşti şi sigur că nu sunt suficiente, deci nu putem vorbi despre o abordare naţională. Sperăm ca, săptămâna viitoare, să dăm drumul Hotărârii de Guvern, care a trecut pe la mai multe instituţii care trebuiau să o avizeze. Mai sunt de primit avize de la Finanţe şi de la Justiţie, iar după ce aceste două instituţii vor aviza vom avea gata Hotărârea de Guvern (…) Dacă obţinem până mâine avizele poate să intre în şedinţa de Guvern de marţi, dacă nu, în şedinţa din 14 noiembrie”, a explicat Nica.
În data de 25 octombrie, membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului au avizat proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea Strategiei privind tranziţia de la televiziunea analogică terestră la cea digitală terestră şi implementarea serviciilor multimedia digitale la nivel naţional.
Directorul general al Societăţii Naţionale de Radiocomunicaţii (SNR), Gabriel Grecu, a explicat că termenul limită pentru încetarea transmisiilor analogice de televiziune este 17 iunie 2015, iar România, ca ţară semnatară a Conferinţei Regionale de la Geneva din iulie 2006, s-a obligat să adopte planul de frecvenţe privind transmisiile digitale terestre de televiziune şi radiodifuziune.
Recent, Dan Nica, ministrul Comunicaţiilor, a afirmat că România va transmite programe de televiziune digitală până la finele acestui an, emisia realizându-se prin Societatea Naţională de Radiocomunicaţii (SNR), staţiile operatorului de stat fiind în mare parte compatibile.
România şi-a luat iniţial angajamentul faţă de Uniunea Europeană să finalizeze tranziţia la televiziunea digitală până în anul 2012, după ce a depăşit primul termen fixat pentru sfârşitul anului 2009.
Trecerea definitivă la televiziunea digitală va avea loc însă în România până la 1 ianuarie 2015, după ce autorităţile de la Bucureşti au obţinut o amânare de doi ani până când procesul digital de switchover va fi definitivat la nivel european.
Sursa: Agerpres