România trimite trupe de pace în Ucraina?

Ministrul de Externe, Emil Hurezeanu, a fost întrebat în cadrul emisiunii „Insider Politic” de la Prima TV dacă România va trimite trupe de pace în Ucraina și a răspuns: „După cum se știe, există o rezervă, nu numai a noastră. A fost exprimată și de Germania, și de Polonia, și de Spania. Nu știu dacă sunt dorite, americanii nu vor să mai trimită trupe, nu vor să-și mai trimită «our boys» într-un teatru de operație. Dar nu știu nici europenii, cum, când, de ce?”.

Ministrul a adăugat că subiectul trimiterii trupelor de pace în Ucraina a fost discutat în cadrul unei întâlniri la Paris.

„A fost o idee, una din posibilele concluzii ale primei reuniuni în grup de la Paris, că, dacă participă trupe europene ale unor țări membre NATO în operațiuni de păstrare a păcii din Ucraina, într-o situație neașteptată, ele pot fi acoperite de Articolul 5, de solidaritate – toți pentru unul, unul pentru toți – al Cartei NATO. N-a rămas această concluzie”, a explicat Hurezeanu.

În continuare, ministrul a menționat că „unul dintre pericolele suplimentare ale acestei situații, acum când vorbim, este fluiditatea situației, din toate punctele de vedere”.

„Încă nu știm cum se finalizează, dacă toate intențiile americane, maximaliste, din multe puncte de vedere, rămân așa. Nu știm dacă ele vor intra, într-un modus vivendi, după cum am spus, într-o ecuație de creare a unei păci, așa cum o dorește toată lumea, împreună cu rușii. Și nu știm nici ce vor, până la urmă, europenii.

Cum vor ieși din această mare încercare? Cert este că toate reuniunile europene acum stau sub această imensă povară, cu acest spectru al trezirii la realitate, dacă îmi permit să spun așa, când e vorba de o entitate atât de importantă și de mare. Și ce facem? Punem împreună resurse? Când e vorba de bugete militare, facem o industrie de apărare comună? Facem o armată comună? Încă nu sunt răspunsuri”, a concluzionat Hurezeanu.

Se împarte lumea între SUA și Rusia?

În cadrul  aceleiași emisiuni de la Prima TV, ministrul a fost întrebat dacă lumea va fi împărțită între SUA și Rusia, așa cum era în anii 1980.

Acesta a explicat: „Așa arată lucrurile, că, cel puțin în demersul american, care poate fi justificat, trebuie să se termine războiul, un război costisitor și sângeros, cum a spus și președintele Trump și principalii săi colaboratori, generalul Kellogg, dar și alții.”

De asemenea, el a continuat spunând că acest război trebuie să ia final, deoarece au murit mii de oameni.

„Deci trebuie să terminăm acest război, pentru că au murit sute de mii de oameni și s-a vorbit prea mult despre război, de un război care, se pare, nu poate fi câștigat, nu poate fi pierdut, care secătuiește și resursele Statelor Unite și ale aliaților, nu numai viețile ucrainenilor și ale rușilor, pentru că o viață este egală cu o altă viață, nu?

Și că trebuie să trecem la stadiul păcii, trebuie să vorbim despre pace, o pace pe repede înainte, o pace la principiile căreia rușii au achiesat, la principiile simple, rapide, oferite de Statele Unite, deja cu negocieri în Arabia Saudită, cu cei mai buni negociatori ruși, din anturajul lui Putin, și cu foarte buni negociatori americani.”

Hurezeanu a subliniat că principiile care au fost respectate în timpul războiului ar trebui să fie respectate și în cadrul procesului de pace:.

„Toată lumea vrea asta (pacea în Ucraina – n.r.), dar nu vrem să renunțăm la niște principii și principiile pe care le-am respectat și în timpul războiului și le vom respecta, trebuie să le respectăm și după ce începe procesul de pace, care va fi mai lung și destul de dificil, sunt suveranitatea, integritatea și independența Ucrainei.

Nu o pace în Ucraina, peste capul ucrainenilor. Nu o pace între Statele Unite și Rusia, peste capul europenilor. Cu garanții de securitate care să fie și ale noastre în direcția ucrainenilor și cu care să fie de acord toate părțile, în așa fel încât pericolul reizbucnirii unui război în Ucraina sau a extinderii unui război din Ucraina înspre Europa eventual – se vorbește și despre asta – să nu existe sau să fie prevenit.”

De asemenea, Hurezeanu a menționat că liderul american Donald Trump a organizat discuții bilaterale de pace cu Rusia, excluzându-i pe aliații europeni și Ucraina din negocierile pentru încheierea războiului. Prima rundă de discuții a avut loc marți, la Riad.