România trimite un sistem Patriot în Ucraina. Hotărârea luată de CSAT joi, 20 iunie

sistemul de rachete sol-aer patriot

sistemul de rachete sol-aer Patriot (SURSA FOTO: www.roaf.ro)

România va trimite rachete Patriot în Ucraina! Decizia a fost luată în cadrul ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Țării de joi, 20 iunie. Întâlnirea a fost condusă de către președintele Klaus Iohannis.

România trimite rachete Patriot în Ucraina

Conform unui comunicat al Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), în contextul deteriorării semnificative a situației de securitate în Ucraina, ca urmare a atacurilor constante și masive ale Rusiei asupra civililor și infrastructurii civile, în special a celei energetice, și a consecințelor regionale ale acestei situații, inclusiv asupra securității României, membrii Consiliului au decis să doneze către Ucraina un sistem Patriot.

„Având în vedere deteriorarea semnificativă a situației de securitate în Ucraina, ca urmare a atacurilor constante și masive ale Rusiei asupra civililor și a infrastructurii civile, mai ales asupra celei energetice, precum și consecințele regionale ale acestei situații, inclusiv asupra securității României, în strânsă coordonare cu Aliații, membrii Consiliului au decis donarea către Ucraina a unui sistem Patriot”, se arată în decizia CSAT.

Ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), desfășurată joi la Palatul Cotroceni sub președinția lui Klaus Iohannis, s-a încheiat după aproximativ o oră de discuții.

La ședință au participat premierul Marcel Ciolacu, ministrul Apărării Naționale Angel Tîlvăr, ministrul de Interne Cătălin Predoiu, ministrul Justiției Alina Gorghiu, ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului Radu Oprea, reprezentanți ai SRI și SIE, șeful SMAp Gheorghiță Vlad, consilierul prezidențial Ion Oprișor, și secretarul CSAT Mihai Șomordolea, conform informațiilor transmise de Administrația Prezidențială.

Ministrul de Externe Luminița Odobescu nu a putut participa la ședința CSAT, fiind într-o vizită de lucru în Statele Unite ale Americii joi și vineri. În locul său, la ședința CSAT a participat secretarul de stat Luca Niculescu. De asemenea, ministrul Finanțelor Marcel Boloș nu a fost prezent la această ședință.

Ședință CSAT; SURSA FOTO: Administrația Prezidențială

Subiectele abordate în cadrul ședinței CSAT

Administrația Prezidențială a comunicat anterior că pe ordinea de zi a ședinței CSAT se regăsesc următoarele subiecte:

  • Obiectivele României pentru Summitul NATO din 2024;
  • Forţele şi mijloacele Armatei României ce pot fi puse la dispoziţie pentru participarea la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român în anul 2025;
  • Stadiul şi perspectivele conflictului din Ucraina în urma agresiunii ilegale şi nejustificate a Federaţiei Ruse; implicaţii pentru România;
  • Analiza privind posibilitatea transferului unui sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare PATRIOT către Forţele Armate ale Ucrainei;
  • Avizarea solicitărilor pentru obţinerea autorizării de utilizare a echipamentelor de infrastructură 5G, depuse de către Bithat Solutions S.R.L. şi ASEE Solutions S.R.L.

De asemenea, în cadrul ședinței vor fi examinate și alte teme de actualitate în domeniul securității naționale.

Miercuri, președintele Klaus Iohannis a afirmat că va expune în cadrul CSAT poziția sa referitoare la candidatura pentru funcția de șef al NATO și ulterior va face publică decizia luată în acest sens.