De asemenea, postul a fost amendat şi cu 7.500 de lei pentru emisiunile ”România de poveste”, difuzată în 3 decembrie, şi ”Ultima oră”, difuzată în 6 decembrie, analizate în urma unor reclamaţii CSM şi DNA, instituţii pentru care forul a decis acordarea dreptului la replică, scrie News.ro.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis la începutul anului emiterea unui mandat preventiv în lipsă pe numele fostului deputat Sebastian Ghiţă.

În decembrie, Ministrul Afacerilor Interne a solicitat de urgență șefului Poliției Române efectuarea unei anchete interne cu privire la modul în care au acționat polițiștii în cazul "dispariției" lui Sebastian Ghiță și privitor la cooperarea interinstituțională, urmând a fi dispuse măsuri în consecință, potrivit unui comunicat al IGPR.

Sursa citată arăta că până în acest moment nu a fost emis mandat de arestare preventivă pe numele lui Ghiță, fapt pentru care activitățile desfășurate de către polițiști nu se circumscriu celor dispuse în cazurile de dare în urmărire a unei persoane.

"Până în prezent, nu au fost identificate date care să confirme ieșirea din țară a persoanei în cauză", menționa comunicatul.

Acesta mai arăta că, pe 31 martie 2016, Direcția Națională Anticorupție a emis o ordonanță prin care s-a dispus luarea măsurii preventive a controlului judiciar pe cauțiune împotriva lui Sebastian Ghiță, Inspectoratul de Poliție al Județului Prahova fiind desemnat să pună în executare această activitate procedurală.

Pe timpul controlului judiciar, conform programului de supraveghere întocmit, inculpatul avea obligația de a se prezenta o dată pe săptămână la sediul IPJ Prahova. Totodată, conform măsurilor dispuse de procuror și, ulterior, de către instanța de judecată, inculpatului i s-a interzis să părăsească teritoriul României, interdicție care a fost comunicată Poliției de Frontieră pentru efectuarea mențiunilor în evidențele specifice.

Măsura controlului judiciar a fost prelungită succesiv, în faza urmăririi penale de către DNA prin ordonanță, iar ulterior în faza judecății, prin încheiere de ședință, de către Înalta Curte de Casație și Justiție, menținându-se și obligația inculpatului de a nu părăsi teritoriul României.

Activitățile din cadrul controlului judiciar s-au desfășurat conform procedurii penale. Ultima dată, inculpatul a fost prezent, conform programului stabilit, în fața polițiștilor, în data de 19 decembrie, când i-a fost înmânată și hotărârea Înaltei Curți de Casație și Justiție.

"Prin aceasta, instanța a admis cererea de modificare a conținutului controlului judiciar în sensul înlăturării obligației de a nu părăsi teritoriul României, hotărâre care nu este definitivă și nici executorie. Încheierea a fost contestată, astfel încât interdicția de a nu părăsi teritoriul României este în vigoare și în prezent", precizează IGPR.

De asemenea, la data de 19 decembrie, după prezentarea la sediul IPJ Prahova a celui în cauză, DNA Serviciul Teritorial Ploiești a dispus prin ordonanță efectuarea de activități ce nu au presupus un control în trafic sau limitarea libertății inculpatului.

"Măsurile în cauză au fost puse în executare de Direcția Operațiuni Speciale", se mai arată în comunicat.

În dimineața zilei de 20 decembrie, deoarece nu a mai fost semnalată prezența inculpatului la locuința din municipiul Ploiești, Ghiță a fost citat la sediul IPJ Prahova.

Întrucât acesta nu s-a prezentat, polițiștii au informat Înalta Curte cu privire la acest aspect pentru dispunerea de măsuri în consecință.