Ungaria a primit o lovitură neașteptată din partea lui Siegfried Mureşan (PNL/PPE), vicepreşedintele Grupului PPE din Parlamentul European. El a a spus că vrea un sprijin „adecvat” pentru aderarea Ucrainei și a Republicii Moldova la UE. Totodată, a cerut și sancțiuni pentru Budapesta, în urma inițiativelor pentru pace ale oficialilor maghiari.

Siegfried Mureşan cere sancțiuni pentru Ungaria

Mesajul lui Siegfried Mureșan a venit după ce premierul maghiar Viktor Orban a realizat vizite în Rusia și China.

„Tocmai am votat, cu largă majoritate în plenul Parlamentului European, o rezoluţie, consemnată de mine, privind necesitatea sprijinului continuu al Uniunii Europene pentru Ucraina. În textul rezoluţiei, reiterăm obiectivul nostru clar de a aloca sprijin politic, economic, umanitar şi militar cât timp cât este nevoie până la victoria Ucrainei în faţa Rusiei”, a declarat Siegfried Mureşan.

În opinia lui Siegfried Mureşan, vizita lui Viktor Orban la Moscova nu ar trebui să rămână fără consecințe pentru Ungaria.

El susține că vizita premierului maghiar nu reprezintă poziţia Uniunii Europene şi ar încălca tratatele UE.

„În acelaşi timp, salutăm începerea negocierilor de aderare cu Republica Moldova şi Ucraina. Considerăm că integrarea europeană a celor două ţări reprezintă o investiţie într-o Europă mai unită şi mai puternică. Tocmai de aceea, la propunerea mea, am solicitat instituţiilor europene şi statelor membre, în textul rezoluţiei, să alocăm sprijin financiar şi tehnic adecvat Republicii Moldova şi Ucrainei în procesul de aderare la Uniunea Europeană. Totodată, condamnăm vizita recentă a prim-ministrului Ungariei, Viktor Orban, în Rusia, demers care nu reperezintă poziţia Uniunii Europene şi care încalcă tratatele UE. Considerăm că această încălcare a poziţiei UE în politica externă nu trebuie să rămână fără consecinţe pentru Guvernul Ungariei”, susține Mureşan.

Siegfried Mureşan
SURSA FOTO: Facebook, Siegfried Mureşan

PE solicită Uniunii Europene să creeze o bază legală care să permită confiscarea activelor Federaţiei Ruse

Europarlamentarul PNL mai spune și că Parlamentul European solicită Uniunii Europene să creeze o bază legală care să permită confiscarea activelor Federaţiei Ruse pentru a le putea folosi în sprijinul Ucrainei. Amintim că aceste active au fost îngheţate de UE.

„Am decis să adoptăm această rezoluţie în chiar prima sesiune plenară a noului mandat tocmai pentru a arăta că Ucraina, Republica Moldova şi Vecinătatea estică rămân o prioritate a Parlamentului European”, a încheiat europarlamentarul.

Budapesta a răspuns clar criticilor venite de la Bruxelles

Autoritățile de la Budapesta au acuzat luni Comisia Europeană (CE) de selectivitate după ce aceasta din urmă a afirmat că nu-şi va trimite comisarii la reuniunile informale organizate de preşedinţia ungară, reducând practic nivelul participării executivului european la aceste reuniuni.

Ministrul ungar al Afacerilor europene, Janos Boka, a subliniat faptul că autoritățile europene nu pot fi selective „în privinţa instituţiilor şi statelor membre cu care vrea să coopereze”. El a întrebat și dacă deciziile Comisiei sunt bazate pe consideraţii politice.

„UE este o organizaţie internaţională constituită din statele sale membre. Comisia Europeană este o instituţie a UE. Comisia Europeană nu poate fi selectivă în privinţa instituţiilor şi statelor membre cu care vrea să coopereze. De acum toate deciziile Comisiei sunt bazate pe consideraţii politice?”, a punctat Janos Boka, într-un mesaj pe reţeaua X.

Pal Zsigmond Barna, secretar de stat parlamentar în Ministerul ungar al Afacerilor Europene, a explicat că „boicotul elitei pro-război de la Bruxelles” împotriva preşedinţiei ungare a UE vizează să pedepsească Ungaria pentru că desfăşoară o misiune de pace, în contextul în care Comisia este „incapabilă să observe că europenii vor pace prin negocieri şi redeschiderea canalelor diplomatice”.

În momentul de față, Ungaria deţine preşedinţia semestrială prin rotaţie a Uniunii Europene.