Ultimele date transmise de Eurostat sunt îngrijorătoare pentru Budapesta. În doar un an România a depășit Ungaria, care a ajuns acum pe penultima poziție în Uniunea Europeană, depășind doar Bulgaria. Ce arată datele de la început de an ale Eurostat?
Potrivit ultimelor statistici Eurostat privind salariile minime din statele membre, valoarea salariului minim maghiar din Uniunea Europeană a atins un nou minim.
Salariul minim din Ungaria, al doilea cel mai mic din UE
La 1 ianuarie 2023, 22 din cele 27 de state membre ale UE aveau un salariu minim național, inclusiv Cipru. Țările UE care nu aveau un salariu minim național erau Danemarca, Italia, Austria, Finlanda și Suedia. Salariile minime lunare variază foarte mult de la un stat membru la altul
Potrivit datelor, la începutul acestui an, salariul minim din Ungaria era de 578,74 euro, fiind al doilea cel mai mic dintre statele membre. Doar în Bulgaria muncitorii angajați în această formă lucrează pentru o sumă mai mică decât cea maghiară, unde câștigă 398,81 de euro.
Pe baza nivelului salariilor minime lunare brute naționale aplicabile, exprimate în euro, statele membre ale UE în cauză pot fi clasificate în trei grupe diferite, transmite Eurostat. Astfel, Grupa 1, țările cu un salariu minim național de peste 1.500 de euro pe lună, Grupa 2, țările cu un salariu minim național mai mare de 1.000 de euro, dar mai mic de 1.500 de euro pe lună și Grupa 3, cu un salariu minim național mai mic de 1.000 de euro pe lună.
În această ultimă grupă sunt incluse Cipru, Portugalia, Malta, Lituania, Grecia, Grecia, Polonia, Estonia, Cehia, Slovacia, Croația, Letonia, România, Ungaria și Bulgaria. Salariile minime naționale ale acestor țări variază între 399 de euro în Bulgaria și 940 de euro în Cipru.
Valoarea salariului minim din România l-a depășit pe cel din Ungaria
Publicația Mfor atrage atenția asupra faptului că în urmă cu un an erau chiar trei țări în urma Ungariei în UE: România, Letonia și Bulgaria. Cursul de schimb a jucat un rol important în reducerea salariului minim în comparație cu alte state membre, deoarece moneda națională a început să slăbească în raport cu moneda unică.
Este important de precizat că dacă în 2022 exista o diferență de 2,3% între salariul minim din România și cel din Ungaria, anul acesta aceasta a devenit deja de 4,7%, în favoarea României. O parte din această situație poate fi explicată și prin efectele cursului de schimb. Salariul minim din România a fost cu mult peste cel din Ungaria, dar în România, din 2018, lucrătorii sunt împovărați în totalitate cu contribuția de asigurări sociale de 35%, care în sine este mai mare decât nivelul de 33,5% al retragerii interne.
Luxemburg conduce în continuare clasamentul cu 2.387 de euro (aproximativ 900 de mii de forinți), în urma Germaniei, de pe locul cinci anul trecut cu 1.987 euro. Iar pe a treia treaptă a podiumului se află Belgia cu 1.955 euro.