România, un broker de pace

Într-o emisiune recentă a Denisei Rifai, fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu, a subliniat importanța rolului pe care România ar putea să îl joace pe scena internațională ca „broker de pace”.

Potrivit lui Funeriu, țara noastră ar trebui să își mențină poziția actuală și să devină un loc central pentru negocierile de pace, având în vedere conflictele din regiune și importanța unui dialog diplomatic pentru stabilirea încrederii între părțile implicate.

„Cred că România trebuie să păstreze poziția pe care o are în acest moment. Cred că România are un rol important de jucat ca un broker de pace în zonă. Cred că România trebuie să devină în timp un loc în care să poată să fie, din punct de vedere al diplomației, un loc al negocierilor de pace pentru conflictele existente”, a precizat Daniel Funeriu.

Daniel Funeriu
SURSĂ FOTO: Inquam Photos/Virgil Simonescu

Paralele cu Nicolae Ceaușescu și provocările de astăzi

În cadrul discuției, Denise Rifai a amintit că Nicolae Ceaușescu, fostul dictator al României, a avut și el o viziune similară despre rolul României ca mediator pe plan internațional.

Însă, Daniel Funeriu a subliniat că, spre deosebire de regimul comunist, România democratică de astăzi are potențialul real de a deveni un „broker de pace” activ, fiind capabilă să contribuie la rezolvarea conflictelor într-un mod transparent și eficient.

„Da, Nicolae Ceaușescu spunea aceste lucruri. Noi trebuie să le și facem. Și cred că România democratică de astăzi poate să facă acest lucru, să fie mai implicată în procesele de pace”.

Diplomația ca fundament al încrederii

Unul dintre punctele cheie subliniate de Funeriu a fost importanța încrederii în procesul diplomatic. Acesta a declarat că, pentru a fi un broker de pace eficient, România trebuie să demonstreze abilitatea de a construi încredere între părțile aflate în conflict.

„Broker de pace înseamnă diplomație. La modul concret, trebuie generată încredere”, a explicat Funeriu, punând accent pe procesul lent, dar esențial, de negociere și mediere.

O altă întrebare importantă a fost legată de mutarea ambasadei României în Israel. Denise Rifai a întrebat dacă România ar trebui să urmeze exemplul altor țări și să își mute ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim.

Funeriu a răspuns clar că ambasada României ar trebui să rămână acolo unde se află acum, la Tel Aviv, subliniind importanța menținerii unei poziții echilibrate în raport cu conflictul israeliano-palestinian.

„Ambasada României trebuie să rămână acolo unde este acum. Tel Aviv”, a răspuns Funeriu.

Cel mai mare păcat al lui Daniel Funeriu

Daniel Funeriu a mai fost întrebat despre autoevaluarea sa în contextul candidaturii pentru funcția de președinte al României.

Cu o sinceritate caracteristică, acesta a declarat că, în opinia sa, cel mai mare păcat ar fi „o seriozitate care poate să pară uneori o aroganță”.

Această autoanaliză oferă o privire asupra personalității sale și poate explica modul în care este perceput în public, având în vedere că a ocupat funcții importante pe plan european și național.

„Este un proces de sedimentare îndelung. În cariera mea publică a fost deputat european, membru al Parlamentului European”, a declarat fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu.