Președintele liberalilor, Florin Cîțu, a discutat cu președintele Camerei Reprezentanților din Congresul SUA, Nancy Pelosi, despre rolul României în cadrul Alianței Nord-Atlantice, cu ocazia împlinirii a 18 ani de când România a depus actele pentru aderarea la NATO. De asemenea, fostul premier a discutat și despre programul Visa Waiver și despre consolidarea capacităților defensive ale României.
România, un membru important în NATO. Florin Cîțu: Am căutat noi oportunităţi de dezvoltare economică
În urma discuțiilor, liderul liberal a transmis pe paginile sale de socializare mai multe mesaje, în care a explicat că a căutat „noi oportunităţi de dezvoltare economică”, care să ţină cont de dinamica regională actuală.
„Astăzi celebrăm 18 ani de când România este membru NATO. De asemenea, anul acesta celebrăm 25 de ani de la Parteneriatul Strategic cu SUA. Am discutat cu Nancy Pelosi despre importanţa României în cadrul Alianţei, despre programul Visa Waiver pentru România şi despre consolidarea capacităţilor defensive ale ţării noastre”, a scris Florin Cîţu pe Twitter.
Întâlnire între Florin Cîțu și al treilea om în stat din SUA
Cîțu a transmis un mesaj și pe pagina sa de Facebook, în care spune că a participat la o întâlnire cu al treilea om în stat din SUA.
„Întâlnire cu al treilea om în stat din SUA, în ziua în care se împlinesc 18 ani de când România a depus documentele de aderare la cea mai puternică alianță politico-militară din istorie, NATO!
Celebrăm 25 de ani de Parteneriat Strategic cu Statele Unite ale Americii. O discuție deschisă cu președintele Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, despre importanța României în alianța transatlantică, despre includerea României în programul Visa Waiver și dezvoltarea capabilităților forțelor armate române. Am căutat împreună noi oportunități de dezvoltare economică pentru prosperitatea țărilor noastre, care să țină cont de dinamica regională actuală”, a mai scris președintele PNL pe Facebook.
Klaus Iohannis a vorbit la rândul său despre relația dintre România și NATO
Președintele Klaus Iohannis a precizat că ”importanța crucială și istorică a statutului de membru NATO” este extrem de evidentă în această perioadă, referindu-se la agresiunile Rusiei împotriva Ucrainei.
„În urmă cu 18 ani, la 29 martie 2004, România a depus instrumentele de ratificare a Tratatului Nord-Atlantic la Departamentul de Stat al SUA. Astfel, țara noastră a făcut pasul decisiv pentru a deveni membru al celei mai de succes și puternice Alianțe politico-militare din toate timpurile.
Importanța crucială și istorică a statutului de membru NATO este cu atât mai evidentă în actualul context de securitate deosebit generat de agresiunea militară ilegală a Federației Ruse împotriva Ucrainei”, spune șeful statului.
Președintele a mai menționat că agresiunea Federației Ruse a scos la iveală, încă o dată, ”capacitatea Alianței de a se adapta rapid și de a acționa prompt și eficient, în baza coeziunii statelor membre și a unității de decizie”.