Pentru o tara in care un computer personal sau o conexiune la Internet insemnau, acum nu multi ani, aproape un lux, este intr-adevar spectaculos sa vorbesti de sute de mii de locuitori conectati la Internet sau de zeci de mii de detinatori de computere. Insa, aceste cifre puse in balanta cu cifrele provenite din tarile vecine ne fac sa bagam capul intre umeri si sa parasim scena umili.
Astfel, in zece ani de activitate a zecilor de companii de hardware, pe piata autohtona nu s-au vandut decat aproximativ 610.000 bucati de PC-uri. Calculata la numarul de locuitori, aflam ca, in Romania, rata de penetrare a computerelor personale este de numai 2,7%. Desi aceasta rata starneste rasul oricarui pasionat de domeniu, un studiu al IDC arata ca, in 2000, volumul vanzarilor de calculatoare a crescut in Romania cu 14%, ajungand la nu mai putin de 103.236 de unitati. Valoarea acestor vanzari a crescut neasteptat cu 17%, ajungand la 115,6 milioane USD. Compania Compaq a fost liderul de piata in anul trecut, cu vanzari de 17.178 de unitati, in valoare de 26,9 milioane USD. Pe locul al doilea se plasa asamblorul local ComRace, cu 9,474 de unitati, in valoare de 7,8 milioane USD.
Cercetarile IDC indica faptul ca 95% dintre calculatoarele personale vandute in Romania anul trecut foloseau sisteme de operare Microsoft, iar 83% dintre acestea au fost livrate cu procesoare Intel. Procesoarele cele mai bine vandute au fost Intel Pentium III, acestea reprezentand 44% dintre livrari.
Pentru primul trimestru al anului 2001, au fost raportate 31.134 de computere personale vandute in Romania, dintre acestea 53% fiind echipate cu procesoare Intel Pentium.
Intr-o mult mai spectaculoasa crestere se afla numarul de romani care s-au decis sa se conecteze la Internet. Conform estimarilor, in acest moment, in Romania sunt conectati la Internet 365.000 de utilizatori autohtoni. Rata de penetrare pentru acest domeniu este de 1,66%. Daca la PC-uri lucrurile sunt cat se poate de clare, utilizatorii de Internet sunt impartiti in mai multe categorii, in functie de tipul de conexiune pentru care au optat. Astfel, pentru conexiunile dial_up, prin linie telefonica, exista aproximativ 275.000 de utilizatori. Insa este foarte greu de stiut cifra exacta, daca luam ca exemplu X-Net, care a declarat 100.000 de linii deschise de dial_up, dar care are numai 80.000 de utilizatori frecventi, sau de PC Net, care are 30.000 de utilizatori pentru dial_up din 40.000 de linii deschise.
A doua categorie de internauti o reprezinta asa-zisi utilizatori ocazionali, care folosesc Internetul de la un Internet cafe. Numarul acestora a fost estimat la aproximativ 40.000 de utilizatori in intreaga tara. In fine, ultima categorie de utilizatori o reprezinta persoanele care se conecteaza din cadrul unei companii sau a unei organizatii guvernamentale. Acestia reprezinta aproximativ 50.000 de utilizatori.
Poate domeniul care a inregistrat cea mai mare explozie din ultimii ani il reprezinta acela al telefoniei mobile. Cu milioane de dolari investiti, principalele companii de telefonie mobila se bat de la egal la egal pentru fiecare client castigat. Acesta este si domeniul in care serviciile au depasit de mult criteriile celor mai pretentiosi utilizatori. Numarul celor care folosesc telefoane mobile in Romania depaseste 2,5 milioane. De departe, micutele ustensile arata o rata de penetrare in randul romanilor de 11,4%, fiind cea mai atractiva piata din domeniu in Romania.