România este un producător important de hidrocarburi în Europa. Vor fi dezvoltate rezervele de gaz descoperite în Marea Neagră

În cadrul deschiderii oficiale a reuniunii ministeriale a Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de Gaze de la Baku (Azerbaidjan), Preşedintele României, Klaus Iohannis, a anunțat vineri, 3 februarie 2023, că țara noastră este un producător important de hidrocarburi în Europa, motiv pentru care Guvernul de la București intenţionează să dezvolte aceste rol cu ajutorul rezervele de gaz descoperite în Marea Neagră.

„Gazul natural rămâne un element critic complementar în sprijinul procesului de decarbonizare. În cadrul Uniunii Europene, România a militat activ pentru includerea gazului natural şi a energiei nucleare în taxonomia verde, ca tehnologii esenţiale în procesul de tranziţie spre o economie fără carbon. Din acest motiv, noi vedem o utilizare predictibilă şi pe termen lung a gazului natural în economia UE.

România este în momentul de faţă un producător important de hidrocarburi în Europa, un rol pe care intenţionăm să îl dezvoltăm cu rezervele de gaz deja descoperite în Marea Neagră. În plus, volume adiţionale substanţiale vor deveni disponibile în 2026-2027. România va putea să contribuie în continuare la securitatea energetică şi rezilienţa din Europa”, a declarat, vineri, Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis a reamintit că angajamentul României de a promova cooperarea energetică în regiune este puternic, atât prin capitalizarea potenţialului disponibil pentru producţia de energie, cât şi prin infrastructura transfrontalieră de transport a energiei, arătând că un exemplu important în această privinţă este Acordul de Parteneriat Strategic în domeniul dezvoltării şi furnizării energiei verzi între guvernele din Azerbaidjan, Georgia, România şi Ungaria, semnat în timpul vizitei preşedintelui azer la Bucureşti pe data de 17 decembrie 2022.

„Prin acest acord, vom dezvolta un cablu submarin pentru energie electrică verde la Marea Neagră, oferind o contribuţie valoroasă pentru o securitate energetică europeană mai puternică. Acest Parteneriat Strategic este totodată în concordanţă cu planul REPowerEU şi va consolida creşterea economică, securitatea, rezilienţa şi acţiunile climatice pentru Europa şi pentru partenerii noştri”, a explicat președintele României.

Cooperarea energetică dintre UE şi Azerbaidjan are o prioritate strategică

Potrivit spuselor sale, cooperarea energetică dintre Uniunea Europeană (UE), statele din blocul comunitar şi Azerbaidjan are o prioritate strategică „și, mai mult decât atât, este cerută de logica pieţei”.

Președintele României a dat asigurări asupra angajamentulului solid şi continuu al Guvernului de la București pentru cooperarea regională, „ca modalitate de a găsi soluţii sustenabile la provocări comune, în mod particular pentru securitatea noastră energetică comună”, relatează Agerpres.

La reuniunea ministerială a Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de Gaze participă şi comisarul european pentru Energie, Kadri Simson, dar şi oficiali de rang înalt din Azerbaidjan, Turcia, Italia, Marea Britanie, Georgia, Ungaria, Bulgaria, Grecia, Albania, Republica Moldova, Muntenegru, Serbia, Ucraina și Croaţia.

Din delegaţia română fac parte și ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, ministrul Energiei, Virgil Popescu, directorul Serviciului Român de Informații (SRI), Eduard Hellvig, și consilierii prezidenţiali Cosmin Marinescu, Luminiţa Odobescu, Daniela Bârsan și Delia Dinu.