Ministrul maghiar al Economiei afirmă că, în ciuda faptului că PIB-ul României a depășit cel al Ungariei, ungurii trăiesc mai bine și sunt mai prosperi decât românii. De asemenea, el evidențiază că economia Ungariei se bazează pe exporturi, în timp ce cea a României este orientată către consum.

Ungaria recunoaște că, din perspectiva PIB-ului, România a depășit-o economic. Cu toate acestea, se subliniază că maghiarii trăiesc mai bine și sunt mai prosperi decât românii. Acest fapt s-ar reflecta în absența migrației lor în căutarea unei vieți mai bune.

Mai mult, economia ungară este descrisă ca fiind mai stabilă și orientată către exporturi. Spre deosebire, economia României, spun ei, se bazează mai mult pe consum. Aceste aspecte sunt prezentate într-un material publicat de Hungary Today.

România a depășit Ungaria la PIB-ul pe cap de locuitor

Aceste informații sunt furnizate ca răspuns la o analiză realizată de fostul guvernator al Băncii Naționale a Ungariei. E vorba de profesorul de economie la Universitatea Corvinus din Budapesta, Akos Peter Bod. Conform acestei analize, „România a depășit Ungaria la PIB-ul pe cap de locuitor, iar românii sunt mult înaintea maghiarilor la consum”.

Faptul că România a depășit Ungaria la PIB-ul pe cap de locuitor în 2023 nu este o surpriză, a susținut Akos Peter Bod. Ministrul Economiei Naționale, Márton Nagy, a reacționat la aceste date. El a admis că PIB-ul pe cap de locuitor al României l-a ajuns din urmă pe cel al Ungariei în 2023. Cu toate acestea, el spune că acest lucru nu reflectă standardele de trai sau nivelurile de satisfacție.

Ministrul Economiei din Ungaria caută justificări

Potrivit unei analize publicate în Index, ministrul a introdus Indicele de Creștere Armonică (HNI) pentru a evalua creșterea durabilă. Aici Ungaria ocupă locul 29 la nivel mondial. În comparație, România este pe locul 46 în 2021.

Marton Nagy subliniază apoi stabilitatea echilibrului extern al Ungariei în comparație cu deteriorarea echilibrului extern al României. El aduce în atenție și reducerea datoriei publice a Ungariei în contrast cu creșterea datoriei publice a României. De asemenea, demnitarul maghiar menționează că economia Ungariei, bazată pe export, este în contrast cu dependența României de cererea internă.

Ambele țări au înregistrat creșteri ale salariilor reale. În România aceasta a fost puternic influențată de creșterea salariului minim.

Ungaria enumeră capitolele la care stă mai bine decât noi

Gospodăriile maghiare dețin mai multă avere în comparație cu cele românești. Ungaria are o rată mai mică a sărăciei, continuă ministrul. De asemenea, România a înregistrat o emigrare semnificativă și o scădere a ocupării forței de muncă din 2010 până în prezent. Ungaria a atras mai mulți lucrători. Astfel, profilul de export al Ungariei, în special în domeniul tehnologiei avansate, îl depășește pe cel al României.

Márton Nagy a evidențiat și poziționarea mai favorabilă a Ungariei în clasamentul indicelui global al inovației și condițiile de viață mai bune. De asemenea, el menționează că utilitățile sunt mai accesibile în Ungaria decât în România.

El subliniază, de asemenea, că stabilitatea Ungariei se datorează modelului său economic bazat pe muncă și incluzivitate. În contrast, abordarea românească e axată pe consum. Cu toate că performanțele economice sunt similare, maghiarii sunt mai puțin predispuși să emigreze. Acest lucru ar sugera o satisfacție mai mare față de nivelul lor de trai. Nagy atribuie, de asemenea, stabilitatea politică a Ungariei din 2010 până în prezent condițiilor de viață superioare, comparativ cu schimbările frecvente de guvernare din România.

Comparație cuprinzătoare a indicatorilor economici și sociali între cele două state

Ministrul Nagy subliniază natura multidimensională a performanței economice. El susține că modelul Ungariei e centrat pe creștere durabilă, inovare și bunăstare socială. Acesta, spune el, furnizează un standard de viață superior în comparație cu abordarea bazată pe consum a României.

Demnitarul evidențiază, de asemenea, importanța inovării și a competitivității. Ministrul menționează clasamentul superior al Ungariei în Indexul Global al Inovației și profilul său de export. El argumentează că acești factori contribuie la reziliența economică generală a Ungariei.

În plus, el discută discrepanțele în condițiile de viață. Face referire, în acest sens, la accesul la facilități de bază și accesibilitatea utilităților. În aceste domenii, Ungaria oferă o calitate mai bună a vieții.

În concluzie, analiza ministrului oferă o comparație cuprinzătoare a indicatorilor economici și sociali între Ungaria și România. Se dorește astfel să se scoată în evidență performanța superioară a Ungariei în diverse aspecte ale bunăstării, conform materialului publicat de Hungary Today.