"Datele noastre arată că, din coşul celor 15 state europene la care se raportează România, Germania compensează 91% din cele 64 molecule analizate, Spania 89%, iar Slovacia 88%. La polul opus, cu cele mai puţine molecule compensate, se află Lituania care compensează doar 38% şi România care nu a actualizat lista medicamentelor compensate în ultimii 5 ani", a declarat Dan Zaharescu, Director Executiv Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).
Statul român ar trebui să aloce 94,3 milioane de lei pentru introducerea pe lista a celor 140 de molecule noi care sunt în aşteptare încă din anul 2007. Pentru bugetul sănătății creșterea costurilor ar fi doar de 1,5%, conform unui studiu de impact realizat de Cegedim privind actualizarea listei de medicamente compensate.

"În calitate de reprezentanţi ai asociaţiilor de pacienţi, tragem un nou semnal de alarmă autorităţilor privind situaţia bolnavilor de cancer din România. Aceştia au fie nevoie de tratamente care sunt compensate, dar nu se găsesc în farmacii, fie de medicamente care nu sunt pe lista de compensate şi pentru care pacienţii ar trebui să plătească zeci de mii de euro lunar. Astfel, ajunşi în situaţii disperate, unii pacienţi ajung să facă campanii de strângere de fonduri pentru a face rost de bani pentru tratament – aşa cum a fost cazul dnei. prof. Adela Rogojinaru diagnosticată cu o formă gravă de cancer de piele cu metastaze", a adăugat Cezar Irimia, Preşedinte Alianţa Pacienţilor Cronici din România (APCR).

Bolnavii de hepatită din România sunt în aceeaşi situaţie: "Viaţa bolnavilor de hepatită stă între listele de aşteptare şi tratamentele inexistente. Pentru această arie terapeutică s-au făcut progrese în ceea ce priveşte tratamentul, au apărut terapii noi, mai eficiente, cu mai puţine efecte adverse care le-ar oferi pacienţilor şanse mai mari şi le-ar îmbunătăţi considerabil calitatea vieţii, aşa cum este spre exemplu tripla terapie. Dar acestea sunt tratamente scumpe, care nu sunt incluse pe lista de compensate şi astfel pacienţii români nu au acces la ele", a declarat Marinela Debu, Preşedinte Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice (APAH).