România depășește Ungaria, în contextul problemelor înregistrate de economia Germaniei

Ungaria, lăsată în urmă de România! Problemele economiei din Germania se răsfrâng asupra ţărilor din Europa de Est.

Motorul zonei euro este un partener comercial extrem de important pentru statele est-europene. Vorbim despre 20% până la 25% dintre exporturile realizate de ţări precum Cehia, Polonia, Slovacia, Ungaria sau România.

Pentru a şaptea lună la rând, producţia industrială a Germaniei s-a contractat în decembrie 2023. Cât despre economia celei mai importante puteri din UE, aceasta s-a contractat în total cu 0,3% anul trecut. Iar asta s-a văzut prin exporturile mai mici ale ţărilor din Europa de Est.

Totuşi, din fericire, România stă mai bine aici decât alte ţari, precum Ungaria sau Polonia. Motivul: o absorbţie mai ridicată a fondurilor din PNRR.

Ungaria şi Polonia au probleme şi întârzieri cu încasarea fondurilor din PNRR. Cele două ţări au nemulţumit Bruxelles-ul din cauza controverselor legate de statul de drept.

România a depăşit media UE de absorbție a fondurilor de redresare

PNRR
PNRR, un plan cu multiple beneficii pentru România / SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

În schimb, România a obținut o cotă de peste 22% din finanțarea disponibilă prin PNRR, în valoare totală de 30 de miliarde de euro. Din această sumă, aproximativ 15 miliarde de euro reprezintă împrumuturi cu dobândă redusă, în timp ce 14,2 miliarde de euro sunt subvenții.

Prin concentrarea pe tranziția verde și pe digitalizarea economiei, România a depășit media de absorbție a fondurilor de redresare a UE din 2022. Media europeană a fost de 17%, ţara noastră situându-se la 22%.

De cealaltă parte a graniţei, în Ungaria, premierul Viktor Orban a reușit abia recent să obțină 10 miliarde de euro din Fondul de Coeziune al UE.

Ungariei îi revin în total 30 de miliarde de euro, inclusiv din PNRR. În plus, exporturile din Ungaria au înregistrat o scădere de 20% în decembrie 2023 comparativ cu aceeași lună a anului anterior.

Mai multe, firmele din Ungaria nu sunt deloc optimiste cu privire la ce urmează. Acestea au speranţe mai proaste comparativ cu orice moment de la criza financiară din 2009 şi până acum. Datele provind dintr-o analiză a Camerei de Comerț Germano-Ungară.

Puternic influenţată de ce se întâmplă în Germania, economia Ungariei s-a contractat şi ea în trei din cele patru trimestre ale lui 2023.

Cât despre Polonia, PIB-ul anual a înregistrat o majorare de 1% în trimestrul al patrulea al anului trecut, de la 0,5% în trimestrul anterior. Iar în prima jumătate a anului 2023, economia poloneză a suferit o contracție.

România, în schimb, a reuşit să evite o contracţie a economiei în 2023. PIB-ul ţării noastre a crescut cu 1% în trimestrul al doilea, cu 1,1% în al treilea şi cu 2,9% în trimestrul IV, se mai arată în respectiva analiză.