Umilință pentru România și Ungaria! Datele ajustate sezonier arată că deficitul guvernamental s-a situat la 3,3% din PIB în zona euro și la 3,2% din PIB în Uniunea Europeană.

Potrivit datelor publicate luni, 23 octombrie, de către Oficiul European de Statistică (Eurostat), România și Ungaria sunt țările cu cel mai ridicat nivel al acestui deficit.

În perioada aprilie-iunie 2023 ponderea deficitului în PIB în zona euro s-a menţinut stabil comparativ cu primul trimestru din 2023. Cu toate acestea, în UE s-a observat o uşoară creştere.

În al doilea trimestru al acestui an, deficitul guvernamental s-a situat la 3,2% din PIB în Uniunea Europeană, comparativ cu 3,1% din PIB în precedentele trei luni, arată datele Eurostat, consultate de Agerpres.

Măsurile adoptate de guverne pentru a atenua impactul preţurilor ridicate la energie au avut un impact puternic asupra finanţelor publice în semestrul doi din 2022 şi în trimestrul doi din 2023. Din această cauză, majoritatea statelor membre UE continuă să înregistreze deficit guvernamental.

România și Ungaria, cel mai mare deficit guvernamental din Europa

În perioada aprilie-iunie 2023, singurele state membre UE care înregistrau excedent guvernamental erau Danemarca (2,8% din PIB), Irlanda (2,4%), Portugalia (2,3% din PIB), Ţările de Jos (0,2% din PIB) şi Letonia (0,1% din PIB).

Dintre statele membre ale Uniunii Europene pentru care sunt disponibile date, cel mai ridicat deficit guvernamental în trimestrul doi din 2023 s-a înregistrat în Ungaria (6,6% din PIB) şi România (6,3% din PIB). În primele trei luni din 2023, România a înregistrat un deficit de de 5,9% din PIB și de 6,3% din PIB în al patrulea trimestru din 2022.

În UE, veniturile guvernamentale totale s-au situat la 45,6% din PIB în trimestrul doi din 2023, un nivel stabil faţă de precedentele trei luni. Cheltuielile guvernamentale totale s-au situat la 48,9% din PIB, o creştere comparativ cu nivelul de 48,7% din PIB înregistrat în trimestrul precedent.

Italia prognozează un deficit de 5,3% din PIB în acest an și de 4,3% în 2024

La rândul său, Italia prognozează acum un deficit  – diferența dintre veniturile și cheltuielile guvernamentale – de 5,3% din PIB în acest an și de 4,3% în 2024, comparativ cu cifrele aniticipate anterior, de 4,4 la sută și 3,5 la sută.

„Guvernul Meloni se confruntă cu o problemă bugetară extrem de provocatoare. Cu siguranță se va strădui să reconcilieze angajamentele privind cheltuielile cu constrângerile fiscale tot mai mari, determinate de o creștere mai lentă și costuri din ce în ce mai mari ale datoriei”, a declarat Mujtaba Rahman, director pentru Europa al Eurasia Group, o firmă de analiză a riscurilor politice. Mai multe puteți citi aici.