România spune NU planului UE privind taxele vamale ale SUA
Miniștrii Comerțului din statele membre ale Uniunii Europene (UE) se întâlnesc astăzi, 7 aprilie 2025, la Bruxelles, pentru a discuta despre măsurile fiscale care trebuie luate în urma taxelor vamale stabilite de președintele SUA, Donald Trump.
„Principalul obiectiv este să ieșim din acest consiliu cu un mesaj unitar”, a declarat un diplomat de rang înalt al UE pentru cei de la „Financial Times”.
Momentan, România, Ungaria, Italia și Grecia se numără printre statele membre care nu vor să escaladeze conflictul comercial cu SUA. Statele membre care nu susțin o escaladare a războiului comercial vor să lase loc negocierilor și pregătesc concesii pentru a evita un conflict major cu SUA.
La polul opus, Franța și Germania vor un răspuns ferm, care să arate că UE nu se lasă intimidată. Se discută și despre folosirea unui instrument puternic al Comisiei Europene (CE), numit „anti-coerciție”, care ar putea permite sancționarea unor companii americane de tehnologie.
Americanii vor avea mai mult de pierdut
Valdis Dombrovskis, comisarul european pentru Economie şi Productivitate, spune că taxele vamale ale SUA vor avea un impact negativ ceva mai mare în rândul americanilor decât în rândul cetățenilor europeni. Oficialul irlandez a realizat o modelare macroeconomică a impactului potenţial al taxelor vamale ale SUA asupra economiei. În principiu, se poate vedea că aceste taxe ar putea avea un impact negativ în economia UE deoarece SUA le impun în formă „foarte generalizată” pentru o serie de ţări, impactul economic negativ asupra SUA va fi uşor mai mare.
Potrivit calculelor referitoare la PIB, impactul negativ pentru cele 27 de state membre va fi de 0,2 % sau de 0,3 % în economia UE, în timp ce în SUA, ţinând cont de taxele mai ample, este vorba despre un impact negativ de 0,5% – 0,6%. Dacă statele membre vor veni cu contramăsuri, impactul negativ va fi mai mare.
„Statele Unite au impus taxe în formă generalizată pentru un mare număr de ţări din lume. În consecinţă, aceste mărfuri importate vor fi mai scumpe şi asta, bineînţeles, va afecta inflaţia din Statele Unite.
Din partea UE, desigur, prima opţiune va fi continuarea negocierilor şi încercarea de a se ajunge la o soluţie mutual acceptabilă, dar, dacă nu va fi o astfel de soluţie, atunci, din partea Uniunii Europene, suntem dispuşi să venim cu contramăsuri într-o manieră proporţională.
UE negociază direct cu alţi parteneri comerciali ca, în principiu, acest sistem comercial internaţional bazat pe reguli să fie păstrat în măsura posibilului. Prin urmare, nu se poate vorbi de un impact semnificativ asupra inflaţiei aici, de exemplu, în Uniunea Europeană”, a precizat comisarul european.