Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare(PNUD) a lansat luni Raportul National al Dezvoltarii Umane 2003-2005, avand ca tema centrala guvernarea locala si dezvoltarea umana. Conform acestui raport, la nivel global, Romania a urcat pe locul 64 dintre 144 de tari, fata de locul 69 pe care il detinea in clasamentul de anul trecut. Raportul clasifica tarile dupa indicele dezvoltarii umane analizand componente precum sanatatea, educatia, nivelul veniturilor si argumenteaza conexiunea d
Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare(PNUD) a lansat luni Raportul National al Dezvoltarii Umane 2003-2005, avand ca tema centrala guvernarea locala si dezvoltarea umana. Conform acestui raport, la nivel global, Romania a urcat pe locul 64 dintre 144 de tari, fata de locul 69 pe care il detinea in clasamentul de anul trecut.
Raportul clasifica tarile dupa indicele dezvoltarii umane analizand componente precum sanatatea, educatia, nivelul veniturilor si argumenteaza conexiunea dintre saracie si zonele de conflict.
Spre deosebire de Raportul Global al Dezvoltarii Umane 2004, unde Romania se afla pe locul 69 la clasificarea dupa indexul dezvoltarii umane, anul acesta Raportul evidentiaza progresul facut de Romania la anumite aspecte precum speranta de viata educatia si nivelul de trai, fapt ce i-a adus locul 64 .
Raportul national de anul acesta releva faptul ca numarul romanilor care considera ca forma de guvernamant influenteaza dezvoltarea umana este in crestere, raportul sugerand faptul ca se simte nevoia unei strategii care sa interconecteze cresterea economica, guvernarea si politicile de imbunatatire ale conditiilor de viata.
O alta concluzie a raportului a fost ca vocea cetateanului a inceput sa se faca auzita, experienta Romaniei in procesul guvernarii locale fiind un proces in plina desfasurare.
Raportul arata ca numai 9% din populatia adulta a Romaniei a participat vreodata la o sedinta a Consiliului Local, participarea fiind mai mare in mediul rural decat in marile orase. Doar 19% din populatie a vazut proiectul de buget inainte de a fi adoptat de consiliul local.
Concluziile raportului sunt ca in Romania exista in prezent atat obstacole cat si oportunitati privind dezvoltarea umana si ca o posibila rezolvare ar putea veni din partea unei strategii care sa aduca impreuna actori nationali, regionali si locali.
Raportul este rezultatul muncii colective a unei echipe de experti de la Centrul de Sociologie Urbana si Regionala – CURS, din mediul academic si din societatea civila, precum si a unor experti internationali.
Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare(PNUD) este reteaua globala de dezvoltare a Natiunilor Unite, care pledeaza pentru schimbare si conecteaza tari la cunostinte, experienta si resurse care sa ajute oamenii sa-si construiasca o viata mai buna, fiind prezenta in 166 de tari.
Sursa: Capital, 12 septembrie 2005