Anterior schimbării metodologiei, România ocupa poziţia 73 anul trecut. După schimbarea metodologiei, mai multe state din Europa au trecut din intervalul 60-80 în zona poziţiilor 40-60.
Mediul de afaceri din România este mai puţin primitor decât cel din Estonia, tara aflata pe locul 17, Letonia de pe 23, Lituania – 24, Macedonia – 30, Polonia – 32, Muntenegru – 36, Bulgaria, locul 38, Cehia – pe 44, Rwanda – 46, potrivit topului "Doing Business 2015" publicat de Banca Mondială.
Totuşi, România devansează ţări ca Slovenia, Ungaria, Turcia, Italia, Grecia şi Rusia în clasamentul Bancii Mondiale.
România se află pe primul loc între ţările europene în ceea ce priveşte îmbunătăţirea sistemului de plată a taxelor, cele mai multe dintre firme folosind în prezent sistemul electronic. Raportul arată că plata online cu cardul de credit a taxelor şi contribuţiilor a devenit posibilă în perioada 2013 – 2014.
Totodată, numărul de plăţi pe care companiile trebuie să le facă a fost redus la 14 pe an, la fel ca şi timpul necesar pentru achitarea de aceste obligaţii, la 159 de ore. Rată totală de taxare este de 43,2% din profit.
România ocupă, astfel, locul 52 în clasamentul Bancii Mondiale la capitolul privind plata taxelor, depăşind ţări ca Polonia, Ungaria, Bulgaria şi Slovenia.
Dintre ţările Uniunii Europene, România este clasată cel mai bine în ceea ce priveşte accesul la credit şi înregistrează rezultate bune la procesul de înfiinţare a unei firme şi rezolvarea insolvenţei, în media regiunii.
În cazul procedurilor de insolvenţă, România, alături de Bulgaria, Macedonia şi Muntenegru, a înregistrat cel mai important avans din Europa în perioada analizată, pe fondul reformării legii insolvenţei.
În schimb, România este pe poziţia 171 din 189 de ţări în ceea ce priveşte conectarea la electricitate, pentru care sunt necesare 7 proceduri şi 223 de zile.
Economia românească ocupă penultimul loc din Uniunea Europeana la costul importurilor, estimat de Banca Mondiala la 1.495 dolari pe container, Slovacia clasându-se pe ultima poziţie, cu 1.500 dolari pe container.
De asemenea, România ocupă una dintre ultimele poziţii la avizele necesare pentru construcţii. Pentru obţinerea avizelor, o companie trebuie să îndeplinească 14 proceduri şi are nevoie de 255 de zile.
Singapore s-a menţinut pe prima poziţie în topul Doing Business, urmată de Noua Zeelandă, Hong Kong, Danemarca, Coreea de Sud, Norvegia, SUA, Marea Britanie, Finlanda şi Australia.