Jurnalistul Radu Tudor a explicat într-o postare realizată pe pagina sa de socializare că acest program multianual va fi derulat strict din bugetul MApN, iar costul este de aproximativ 6,5 miliarde USD.
MApN a trimis cererea de aprobare către Parlamentul României
„MApN a trimis Parlamentului României cererea de aprobare pentru achiziționarea în etapă inițială a 32 de avioane de luptă multirol generația a V a F-35. Costul acestui program multianual, ce va fi derulat strict din bugetul MApN, este de aproximativ 6,5 miliarde USD.
Programul de înzestrare a Forțelor Aeriene Române cu F-35 a fost aprobat de CSAT.
Derularea achiziției se va face în 2 faze. Faza 1 : 2 escadrile – 32 de avioane Faza 2 : 1 escadrilă – 16 avioane. Prețul de achiziție include : motoare, suport logistic, servicii de instruire, simulatoare de zbor, muniții aer-aer și muniții aer-sol.
Primele avioane F-35 ar putea fi operate de România din 2030. Programul de achiziție se va derula prin intermediul Foreign Military Sales, aprobat de Congresul SUA”, a scris Radu Tudor pe Facebook.
Principala amenințare la adresa României este consolidarea potențialului militar al Federației Ruse
Ministerul Apărării Naționale (MApN) a explicat în documentul trimis către Parlamentul României că principala amenințare la adresa țării noastre este consolidarea potențialului militar al Federației Ruse .
„Principala amenințare la adresa securității României în contextul actual este consolidarea potențialului militar al Federației Ruse și creșterea presiunii militare la frontieră estică a României. Creșterea capacității de proiecție a forței prin utilizarea bazinului Marii Negre și a teritoriilor Ucrainei, posibil ocupate în urmă conflictului actual, constituie o sursă de insecuritate și este un indicator pentru intențiile și acțiunile potențial agresive în proximitatea României”, a scris MApN în documentul trimis către Parlamentul României.
Acesta este doar primul pas pentru dotarea Forțelor Aeriene cu o capabilitate de ultimă generație
Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a declarat că acesta este doar primul pas pentru dotarea Forțelor Aeriene Române cu o capabilitate de ultimă generație, care va oferi țării noastre un statut consolidat în arhitectură de securitate pe flancul estic și în regiunea Mării Negre.
„Prin trimiterea către Parlamentul României a solicitării de aprobare a achiziției aeronavelor de generația a V-a, F-35, facem primul pas pentru dotarea Forțelor Aeriene Române cu o capabilitate de ultimă generație, care va oferi României un statut consolidat în arhitectură de securitate pe flancul estic și în regiunea Mării Negre.
Aceste avioane sunt dotate cu o gamă largă de senzori avansaţi, au capacitatea de a gestiona schimburi de informaţii criptate în timp real atât cu platforme aeriene, cât şi cu sisteme de apărare cu baza la sol și de gestionare reală a imaginii operaţionale a câmpului de luptă și utilizează muniţii inteligente de înaltă precizie.
Aeronavele F-35 sunt cele mai avansate platforme aeriene disponibile la acest moment și permit realizarea şi menţinerea superiorităţii aeriene, condiţie obligatorie pentru asigurarea suveranităţii în spaţiul aerian naţional şi, la nevoie, pentru apărarea acestuia”, a declarat Angel Tîlvăr, conform informațiilor publicate pe Facebook de Radu Tudor.