„Statul Major al Forțelor Terestre a considerat că (tancul Abrams) e cel mai bun mijloc și are o unicitate a lui în realizarea misiunilor”, a declarat Teodor Incicaș.
Șeful Direcției de Armamente a afirmat, în cadrul unui interviu pentru publicația Observatorul Militar că va fi trimisă Parlamentului cererea de aprobare pentru achiziționarea unui „batalion de tancuri Abrams”, fără a specifica însă numărul de blindate pe care Armata Română dorește să îl cumpere sau costul total al achiziției.
România vrea să achiziționeze un batalion de tancuri Abrams
În mod normal, un batalion la standard NATO are 54 de vehicule blindate. În armata americană, un batalion de tancuri Abrams este format din 3 sau 4 companii, fiecare companie este alcătuită din 3-4 plutoane, iar fiecare pluton are în componența sa 4-5 tancuri.
Pe de altă parte, Polonia a anunțat în luna ianuarie că va achiziționa 116 blindate Abrams, contractul ridicându-se la valoarea de 1,4 miliarde de dolari.
„Zilele acestea vom trimite către Parlamentul României, pentru aprobarea prealabilă a Parlamentului, achizițiile care se referă la obuzierele propulsate pe șenile – e vorba de trei batalioane. De asemenea mașina de luptă a infanteriei pe șenile, sistemele de apărare aeriană cu bătaie scurtă și foarte scurtă și două tipuri de rachete pentru (avioanele) F-16.
În același timp este pe parcursul de a merge spre aprobarea prealabilă a Parlamentului cererile noastre de aprobare a unei achiziții pentru un batalion de tancuri Abrams și de un nou pachet pentru realizarea capacităților de luptă pe mare – achiziția de submarine, nave vânătoare de mine și modernizarea navelor purtăroare de rachete”, a adăugat generalul-maior Teodor Incicaș.
Ce este o vânzare G2G?
Vânzările între guverne („G2G”), cum este și cazul acestei achiziții din SUA, este o metodă prin care guvernele cumpără echipamente de apărare, servicii și lucrări de la alte guverne. Guvernul cumpărător nu face afaceri direct cu un contractant din domeniul apărării.
În schimb, vânzarea este făcută de către celălat guvern, fie prin oferirea de echipamente din propriile rezerve, fie prin oferirea de echipamente achiziționate de guvernul respectiv în acest sens. G2G include adesea, fără a se limita la asistență pentru produs, întreținere, instruire și construirea de infrastructură.