România va adopta moneda unică europeană cel mai probabil în ianuarie 2015, în condiţiile în care decizia va fi luată în cursul anului 2014, a declarat viceguvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR) Cristian Popa, citat de Mediafax.

Popa a precizat că este probabil ca decizia să survină pe parcursul anului 2014, în contextul în care este nevoie de un decalaj de trei-şase luni pentru cifrele finale din anul precedent.

Reprezentantul BNR a explicat că, dacă se adoptă mecanismul ERM-2 în 2012, sunt necesari doi ani calendaristici în care România să fie în acest mecanism, iar pe urmă mai este nevoie de o perioadă de timp pentru dezbaterea adoptării euro în cadrul instituţiilor europene.

Referitor la inflaţie, el se aşteaptă ca rata să tindă să scadă spre ţinta BNR, deşi acest indicator nu a scăzut foarte mult în primele două luni.

Inflaţia lunară a scăzut de la 0,88% în februarie la 0,5% în martie, iar rata anuală a coborât de la 6,89% la 6,71%, dar a continuat să depăşească aşteptările analiştilor, în contextul scumpirii cu peste 3% a fructelor şi tutunului şi ţigărilor, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

Banca Naţională a României a fixat pentru 2009 o ţintă de inflaţie de 3,5%, cu un interval de variaţie de un punct procentual, şi prognozează că indicatorul se va plasa la 4,5% în luna decembrie.

Prin înţelegerea cu Fondul Monetar Internaţional au fost stabilite criterii de performanţă pentru lunile iunie şi septembrie 2009, când rata anuală a inflaţiei ar trebui să se încadreze într-un interval de plus/minus un punct procentual faţă de nivelul central stabilit la 6,4%, respectiv 5,7%.

Sursa: MEDIAFAX