Undă de șoc pentru Austria
Undă de șoc pentru Austria! Marcel Ciolacu este hotărât să ducă Austria în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE). Prim-ministrul a anunțat că demersul va fi făcut dacă Austria refuză să dea undă verde României în Schengen.
Pe fond, premierul a mai spus că vrea să-i aibă ca parteneri, în acest demers, pe:
- Consiliul European
- Parlamentul European
- Comisia Europeană
Șeful Guvernului de la București spune că trebuie să existe un drept de veto din partea Austriei. El subliniază că dreptul de veto de data trecută nu mai poate fi invocat deoarece a ieșit din termen.
Marcel Ciolacu mai spune că prima ședință a JAI va avea loc în octombrie, iar cea de-a doua ședință va avea loc în decembrie.
De altfel, el a mai precizat că amândouă ședințele JAI vor fi sub președinția Spaniei. În ceea ce privește această țară, premierul spune că omologul său spaniol are toată susținerea ca România să devină membră a spațiului Schengen.
„În primul rând trebuie să existe un vot de veto din partea Austriei. Votul de veto de data trecută nu mai poate fi invocat, fiindcă a ieșit din termen, el ar fi trebuit invocat într-o anumită perioadă, nu știu dacă atunci s-ar fi impus în mod deosebit să venim , dar acum eu cred că se impune de a se veni cu un atac la Curtea Europeană de Justiție.
În octombrie este prima ședință JAI, în decembrie aveam a doua ședință. Amândouă sunt sub președinția Spaniei și țin legătura cu prim-ministrul Spaniei în ceea ce privește trecerea pe ordinea de zi.
Există toată deschiderea din partea primului ministru Pedro Sanchez și toată susținerea ca România să adere la Spațiul Schengen”, a declarat Marcel Ciolacu.
Acesta a menționat că următoarele acțiuni privind alinierea României la Bulgaria vor depinde și de clarificarea de către Olanda a poziției sale privind aderarea Bulgariei.
România și Bulgaria, blocate din a intra în Schengen
Croația a aderat la spațiul Schengen în acest an, dar aderarea României și Bulgariei a fost blocată în urma opoziției Austriei, care s-a arătat îngrijorată de migrația pe ruta Balcanilor de Vest. De asemenea, Țările de Jos s-au opus admiterii Bulgariei.
În urmă cu două săptămâni, ministrul austriac de Externe, Alexander Schallenberg, a declarat că țara sa se opune în continuare intrării țărilor în Schengen. El spune că refuzul este din cauza preocupărilor continue legate de migrație.
„Nu este îndreptată împotriva lor, dar avem problema că aproximativ 20 la sută dintre cei care veneau în Austria traversau de fapt teritoriul României”, a spus el, potrivit Politico.
Acuzațiile au fost respinse de către România
Ciolacu a negat că ar exista o creștere a migrației prin România. Țara a introdus controale comune la graniță cu Serbia „pentru a putea scoate această problemă de pe masă”, a spus el.
Între timp, veto-ul Austriei „a creat un precedent”, a spus Ciolacu. El a adăugat „pentru că, în mod normal, statele membre urmează recomandările instituțiilor UE”.
În discursul său de miercuri cu privire la starea Uniunii, președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, și-a exprimat sprijinul pentru candidaturile acestor țări. Ea a lăudat România și Bulgaria pentru că „deschid calea” prin abordarea lor în materie de azil și returnare.
„Ei au dovedit-o: Bulgaria și România fac parte din spațiul nostru Schengen. Așa că haideți să le aducem în sfârșit înăuntru – fără nicio altă întârziere”, a spus ea.
De asemenea, legislatorii europeni au solicitat Consiliului UE să admită aceste țări. În rezoluția din iulie, aceștia au cerut luarea în considerare a compensării pierderilor suferite de aceste țări. Pierderile au venit ca urmare a „refuzului nejustificat de aderare la spațiul Schengen”.
Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) a avertizat că blocajul aderării țării la Schengen a dus la formarea unor cozi „inacceptabile” la frontieră. Acest lucru a dat o „lovitură puternică” economiei sale, a declarat grupul.