Nokia Siemens Solutions a lansat soluţia LTE end-to-end la Bucureşti, care permite furnizorilor de servicii de comunicaţii o modalitate clară şi eficientă din punctul de vedere al costurilor, pentru a face faţă provocărilor viitoare.

În plus, aceste soluţii le permit furnizorilor de servicii de comunicaţii să ofere utilizatorilor finali o experienţă unică de bandă largă mobilă de generaţie viitoare.

Până în 2015, se preconizează că românii îşi vor folosi zilnic cele peste 7,5 milioane de laptop-uri şi PC-uri şi cele peste 26,7 milioane de telefoane mobile şi vor fi încheiate 500.000 de abonamente LTE.
Potrivit estimărilor Nokia Siemens Networks, va fi astfel generat un trafic de 13 221 544 Terabiti/an. În acest context, necesitatea de a asigura viteze mai mari şi un trafic de date crescut nu mai reprezintă o provocare a viitorului, ci o realitate pentru furnizorii de servicii de comunicaţii din România. Mai mult, trecerea la televiziunea digitală reprezintă o oportunitate de a dezvolta servicii în bandă largă şi în zonele rurale sau regiunile mai îndepărtate.

LTE oferă viteze impresionante în bandă largă, aducând aplicaţii de date avansate pe ecranele mobile fără nicio întârziere.

Cu LTE, utilizatorii finali vor trăi experienţa benzii largi mobile într-un fel în care nu au mai făcut-o niciodată. Navigarea pe internet, aplicaţiile de e-mail, video sharing, descărcare de muzică şi multe alte aplicaţii vor răspunde imediat la un simplu clic al utilizatorului. LTE oferă, de asemenea, cea mai eficientă utilizare a spectrului, iar unul dintre beneficiile majore ale LTE este că poate extinde accesul la internet de mare viteză, de care se bucură acum utilizatorii din zonele urbane şi suburbane, şi la zonele rurale şi izolate.

‘Pe fondul progresului înregistrat în ceea ce priveşte dispozitivele, reţelele şi noile servicii, utilizarea benzii largi mobile a explodat şi a transformat obiceiurile şi aşteptările utilizatorilor. Aceştia încep să se bazeze pe aplicaţii şi servicii mai sofisticate decât simplele aplicaţii de e-mail şi navigare pe Internet. LTE oferă o mai mare eficienţă a reţelelor, o utilizare optimizată a spectrului şi viteze impresionante’, a declarat Dragoş Chivu, Country Director Nokia Siemens Networks pentru România.

Autorităţile române au declarat că până în 2015 se preconizează o tranziţie completă către televiziunea digitală. În acest context, operatorii vor putea în curând să extindă acoperirea serviciilor în bandă largă prin exploatarea dividendului digital care devine astfel disponibil’.

Aria de acoperire mai mare în banda de 800 MHz le permite operatorilor să deservească o anumită zonă investind mai putin in infrastructura, comparativ cu aceeasi tehnologie in spectru mai inalt. Operatorii care utilizează LTE în banda de 800 MHz pot atinge cu uşurinţă aceeaşi acoperire ca reţelele GSM (900 MHz), folosind staţiile de bază existente, ceea ce le permite să facă un pas major înspre atingerea viziunii dea furniza acces universal la servicii în bandă largă.

‘Estimăm ca până la finalul anului curent vom definitiva strategia privind introducerea serviciilor de comunicaţii mobile de bandă largă în benzile de frecvenţe 2500-2690 MHz şi 790-862 MHz, astfel încât la început de 2012 să putem deschide licitaţia către operatori. Există astfel mari şanse ca în primul semestru al anului viitor să avem licenţele date şi să stimulăm astfel investiţiile în broadband-ul mobil de bandă largă. În alocarea licenţelor, ne vom ghida după modelul Germaniei, stimulând acoperirea zonelor defavorizate’, a spus Cătălin Marinescu, preşedinte ANCOM.

Nokia Siemens Networks a testat cu succes tehnologia LTE în banda de 800 MHz anul trecut, la centrele sale de cercetare şi dezvoltare din Ulm, Germania, şi Oulu, Finlanda, folosind Flexi Multiradio Base Station.

Flexi Multiradio Base Station este staţia de bază LTE cea mai compactă şi mai eficientă din punct de vedere energetic de pe piaţă.
SURSA: Agerpres