Guvernul încearcă să adopte pe ultima sută de metri o OG prin care se realizază o infrastructură pentru informaţii spaţiale pentru ca România să scape de procedura de infringement iniţiată de Comisia Europeană.
Adusă pe masa Executivului de Ministerul Mediului, Ordonanţa de Guvern privind instituirea Infrastructurii Naţionale pentru Informaţii Spaţiale a dat naştere unor dispute la şedinţa Executivului. Deşi elaborarea şi avizarea actului normativ a durat un an şi jumătate, iar acesta trebuie adoptat până la 23 ianuarie 2010, documentul s-a dovedit incomplet.
Ministrul Mediului, Laszlo Borbely a explicat că este nevoie de un act normativ care să asigure cadrul necesar adaptării, actualizării şi îmbunătăţirii preciziei spaţiale a datelor.
„OG trebuie adoptată pâmă la 23 ianuarie şi în acest fel scăpăm şi de procedura de infringement”, a spus Borbely.
Proiectul de OG a nemulţumit mai mulţi minilştri
În ciuda faptului că actul normativ este necesar şi trebuie adoptat urgent, textul Ministerului Mediului nu s-a bucurat de consensul membrilor Executivului. Cel mai supărat s-a dovedit ministrul Comunicaţiilor, Gabriel Sandu, care a spus că el nici măcar nu a fost trecut printre avizatori, deşi ministerul său este implicat în punerea în aplicare a actului normativ.
Premierul Emil Boc i-a atras însă atenţia lui Sandu să nu pună monopol pe microfon şi i-a promis ca până la finalul şedinţei va avea posibilitatea să depună observaţii pe marginea documentului. Şi reprezentantul Ministerului Finanţelor a arătat că a făcut unele modificări pe textul OG, pe care nu le regăseşte în documentul prezentat de Ministerul Mediului.
Pentru că lucrurile s-au dovedit neclare şi documentul incomplet, premierul a stabilit ca până la finalul şedinţei să se introducă în text toate observaţiile ministerelor pentru a putea adopta OG şi a elimina procesul de infringement pornit de CE.
INSPIRE ajută oamenii de afaceri în luarea deciziilor
Infrastructura Naţională pentru Informaţii Spaţiale – INSPIRE va pune la dispoziţia celor interesaţi o serie de informaţii care vor face mai uşoară căutarea datelor şi evaluarea calităţii acestora, precum şi a domeniilor potenţiale de utilizare.
Vor putea fi combinate date ce privesc calitatea mediului cu alte informaţii geografice (spre exemplu: datele despre densitatea populaţiei vor putea fi combinate cu cele epidemiologice şi cu cele de calitatea aerului, pentru a se putea evalua impactul poluării aerului asupra sănătăţii, precum şi evoluţia parametrilor legaţi de sănătate în funcţie de gradul de poluare).
Beneficiarii acestui sistem sunt atât autorităţile, cât şi persoanele particulare sau oamenii de afaceri. Astfel, agenţii economici vor putea utiliza aceste date în luarea deciziilor, ca de exemplu în evaluarea riscurilor pentru societăţile de asigurare, în organizarea şi funcţionarea activităţii în domeniul comunicaţiilor, agriculturii, turismului precum şi în planificarea teritorială (amenajarea sau utilizarea teritoriului) şi în exploatarea resurselor naturale.